24 Mei, Oignies-en-Thiérache – Rocroi 21 (32) km

Wat een fijn huisje met ’s morgens koffie en een mooi ontbijtje. We geven de mevrouw wat extra’s en gaan op pad. Peter loopt normaal wat sneller, nu zit ik een stukje voor hem. Na de kerk de route opgepakt meteen het bos in.


Verdwaalbos na Oignies


Oignies- en-Thiérache – Rocroi 21 km (32 km)

Geel was de juiste route

Blauw gevolgde route


Het eerste uur verloopt alles naar wens totdat bij een kruising in het bos alle bordjes verdwenen zijn. De balisage was al niet best maar is nu compleet weg. Tijdje zoeken en weer terug. Peter komt erbij en we proberen verschillende paden. Onduidelijke strepen doen vermoeden dat dit de route moet zijn. We lopen tegen een beek aan die de grens met Frankrijk moet zijn. Dan maar doorlopen tot er een pad naar de andere zijde komt, hoewel het de verkeerde kant op gaat.


Grensbeek d’Alise


Het gebied is prachtig met grillige dalletjes, rotswandjes en zelfs oude mijnschachten, maar geen doorsteek te vinden. Als er staat dat we in het gebied van les Norbertins zijn weten we definitief niet goed te zitten. Het bospad is nu een weggetje met huizen geworden die wel op een grotere zal uitkomen. Dat is ook zo, waar meteen de grens wordt overgestoken. De weg loopt naar Fumay dichtbij. Het komt er op neer dat we bijna 3 uur gelopen hebben en nog 20 km te gaan hebben!


Lelietje-van-dalen ook wel “der” of convallaria majalis

Uit de aspergefamilie asparaceae. Overblijvende groene plant met ondergrondse uitlopers. Hoogte 15 – 30 cm. Bloeit mei juni zeer welriekend. Vormen oranje/rode bessen. Bloeien in beschaduwde loofbossen. De plant is giftig. Bloemen en wortel worden verwerkt door de farmaceutische industrie voor middelen tegen hartfalen.


Het beste lijkt het bospad in te slaan parallel aan de grensbeek, maar dan nu van deze zijde terug.


Vanaf de andere zijde terug


Deze bospaden zijn brede wegen ooit bedoeld als commiezenpad. Een Vlaams stel kan ons ook niet helpen met de route die uiteindelijk afbuigt richting de Route National.Wilde hyacint of boshyacint of Hyacinthoïdes non-scripta

Plant uit de aspergefamilie asparagaceae. Bolgewas vooral in kalkachtige loofbossen. Bloemen fel blauw per klokje 1,2 – 2 cm lang. Bloeit april mei met geurende bloemen. Vermeerdert zich door zaad en bolletjes. Soort wordt bedreigd door hybridenvorming met Spaanse hyacint. In Engeland bekend als “Bluebells” waar de nog bladerloze loofbossen er uit zien als een blauw bollenveld (Kent, Surrey, Sussex). Giftige plant, sap gebruikt voor parfums en blauwe kleurstof.


Het gaat in ieder geval de goeie kant op. Als eindelijk Rocroi dichterbij komt, zijn we vier uur stevig doorgelopen vanaf de grensovergang op pad.


Eindelijk Rocroi


Het terras van Hotel du Commerce doet wonderen. We zijn compleet uitgewoond en komen met een pilsje bij. Behoorlijk warm vandaag ook. Het toeristenbureau zit aan het plein waarvandaan naar de herberg wordt gebeld. Deze is dichtbij en na alle ellende een verademing. Een geweldige nieuw ingerichte luxe Refuge met 2 kamers en genoeg bedden. ’s Avonds komen de mensen van het Genootschap kijken. Meteen het moment om te vragen of ze wel eens met hun buren de Belgen overleggen i.v.m. de bewijzering.

Dit is hen natuurlijk bekend maar ze zeggen toe dit nog eens op te nemen. In Frankrijk is het in ieder geval beter!


Pleintje met markthal


Rocroi

2400 inwoners

Hoogte 121 m


Rocroi is een leuk klein plaatsje opgesloten in zijn vestingwallen. Gebouwd door de Fransen in 1555 als tegenwicht tegen Charlemont bij Givet dat Spaans (Habsburg) was. Het was praktisch niet in te nemen en speelde een belangrijke rol door de gewonnen slag tegen de Spanjaarden in 1643.


Stervorm van Rocroi


Later op de avond met Peter werkelijk lekker gegeten bij Hotel du Commerce. Als dit gebruikelijk in Frankrijk is, ziet het er goed uit.

 

Peter blijft een dagje om bij te komen en zijn blog bij te werken. Vandaag minstens 10 km rechte stukken teveel gelopen. Niet de mooiste dag, maar kan gebeuren. Het bed is zacht en warm na 218 (100) km! Morgen start met Deel 3 Via Campaniensis.


Einde Deel 2Aansluitend Deel 3

Via Campaniensis

Rocroi - Vézelay


tab

 

Zijn er op opmerkingen of vragen?
Mail
helmut-brouwer@planet.nl

Wilt u opgenomen worden in de mailinglijst?
Stuur een mailtje en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen