18 Mei, Angleur - Esneux 20 km

Om 7:00 uur kaal op pad na een behoorlijke frisse nacht. Terug naar de route die goed aangegeven langs het Canal de l’Ourthe loopt. Geen café te bekennen.


Angleur – Esneux 20 km


Langs Canal de L’Ourthe Berghelling op


Onder het station door waar een helling wacht het Bois de Saint-Jacques in. Smalle paadjes in serpentines omhoog tot de hoogvlakte, die voornamelijk uit bos bestaat.

Dit behoorde tot de l’Abbaye Saint-Jacques de Liège, dezelfde kerk waar gisteren gekeken is. Mooie doorkijkjes op de autoroute beneden die door het dal van de Ourthe loopt richting Luxemburg. Het bos geurt volop naar look met ernaast bloeiende lelietjes der dalen.


Doorkijkje op Autoroute richting Luxemburg Lange bospaden


Na 5 km de eerste gebouwen van de universiteit van Luik. De hoop op een koffietentje blijkt ijdel. Niets te vinden.Boswederik of Gele pimpernel of Lysimachia nemorum

Behoort tot de familie myrsinaceae. Groen blijvende vaste plant die 10 – 45 cm hoog wordt. Bloeit met mooi gele bloempjes van 1 – 1,5 cm vooral op natte bronbosgronden in doorschijnende loofbossen. Op de leemgrond hier veelvoorkomend. Is een wondsamentrekkend kruid goed om bloeding te stelpen. Dacht even een geel type Guichelheil ontdekt te hebben, omdat de bloempjes op elkaar lijken (Engelsen noemen Guichelheil ook Pimpernel).


Guichelheil (eerdere opnames)

blauwe (S) rode (F) boswederik


Door het maaien van gras tussen de bomen ontstaat een parkachtig landschap dat een golfterrein verraadt.


Golfterrein du Sart-Tilman


Bij de verharde weg die overgestoken moet worden zijn alle bordjes verdwenen. Zoeken en vragen naar de oude Ferme de Nomont. Ongelofelijk dat mensen die hier werken zo onbekend zijn met hun omgeving. Dit verbaast mij elke keer. Uiteindelijk teveel naar rechts maar moet uiteindelijk goed uitkomen.

Na enige kilometers en slingers een asfaltweg steil naar beneden, welke uitkomt uit bij La Roche aux Faucons (tegenwoordig de voorlaatste klim van de wielerwedstrijd Luik Bastenaken Luik, goed om beslissingen te forceren!).

Een onverwacht hoogtepunt waar kalkkliffen 120 m boven de Ourthe uittorenen en zorgen voor een spectaculair uitzicht op de onderliggende meander, het dal en Esneux in de verte.


La Roche aux Faucons (Valkenrots)


De oude boerderij Ferme de Nomont wordt aangegeven, dus wordt langs de kalkgraat er naartoe gelopen. Prachtige route met steile bergpaadjes over rotsachtige heuvels totdat het begint te dagen; Precies de verkeerde kant op. De paar kilometer maar weer terug en nu omhoog.


De slechtvalk waar de rots naar vernoemd is

maar die al 50 jaar verdwenen is

Slechtvalk of Falco peregrinus is de snelste vogel ter wereld en kan tot 260 km per uur halen. In duikvlucht is zelfs 389 km gemeten en daarmee het snelste dier ter wereld. Worden ca. 54 cm groot met een spanwijdte van 113 cm, waarbij vrouwtjes 30% groter zijn dan mannetjes. Slaan vogels (vooral duiven) in de lucht.

Het grillige pad (sentier de la Crête) loopt door laag eikenbos en volgt de kam langs een soort afgronden. Alles is dicht begroeid maar regelmatig kan in het dal worden gekeken. In de kliffen liggen naar beneden grotten die al bewoond waren in de steentijd. Op de vlakte loopt een beekje die in een gat verdwijnt en ondergronds in de Ourthe stroomt.


Sentier de la Crête


In het dal de boerenhoeve Rosière ontstaan uit een nederzetting van Cisterciënzers uit 1192. Die behoorden tot de Abdij van Signy-l’Abbaye in Frankrijk, waar we later nog langs komen op de route. Het pad slingert door het bos en geeft een laatste blik op het dal. De dichte begroeiing beneemt nu het zicht op het dal. De kalkgronden staan voor een rijke begroeiing met zo nu en dan weiden vol bloemen.


Laatste uitzicht het dal in
Kruisbladwalstro of Crusiata laevipes

Vaste plant uit de sterbladige familie rubiaceae. Wordt 1- 45 cm hoog. Bloeit april – juni en augustus opnieuw zachtgeel en zoet ruikend. Typisch voor kalkrijke bodems. Bladeren staan in kransen van vier. Uit wortel wordt rode kleurstof getrokken. Als kruid in onbruik geraakt. Was remedie tegen darmproblemen, reuma, waterzucht en hoofdpijn.

Geeft na maaien een lekkere hooilucht af (potporie).

 

Bij Rosière wordt de route een smal paadje langs de snelstromende rivier. Terugkijkend de kalkstenen rotswanden waar we net gelopen hebben. Genoeg te zien hier en heerlijk om te lopen. Op sommige stukken is het drassig en kan bij slecht weerperioden wel eens moeilijk worden.


De rotswand waar net gelopen is Paadje langs de Ourthe


  

Esneux

13240 inwoners

Hoogte 85 m


Esneux blijkt een door de Ourthe gespleten plaatsje met eindelijk het terras voor de eerste koffie vandaag. Het zonnetje wordt opgezocht, hoewel prachtig wandelweer is het nog fris door de wind. Komt het doordat het de tweede dag is? Wat moeizaam gelopen vandaag, het is 14:30 uur en de zin is eraf. De aangekondigde Refuge in het boekje blijkt opgeheven, dus blijft alleen de camping over. Deze ligt aan de andere zijde en nog een behoorlijk stuk verder buiten het plaatsje aan de rivier. Een vriendelijk Belg wijst naar buiten en zegt; zoek maar een plaatsje. Maar ik heb geen tent. De kantine is in onderhoud en alles is volkomen verlaten. Ook bij de stacaravans is zo vroeg in het voorjaar geen kip te zien. Hij kijkt even en haalt een oude matras met dekbed. Op het toneeltje met ernaast de ruimte voor de diskjockey kan geslapen worden voor 9 Euro. Een lekkere douche is er wel, dus zijn we onder de pannen.


Esneux aan de Ourthe Provisorische slaapplaats in kantine camping


Esneux is nogal toeristisch zodat in het centrumpje met leuke terrasjes en bruine cafés lekker gezeten kan worden. Ondanks de maandagavond kan lekker Couscous gegeten worden bij de plaatselijke Marokkaan, bediend door een aardige Française. Het podium wordt opgezocht en vergeten na 49 km!

tab