20 Mei, Huy – Namen 34 km

Met een lekker ontbijtje om 7:30 uur op pad. Vanaf de Maasboulevard zijn 2 mogelijkheden verder te gaan naar Andenne: over de binnenlanden en hoogtes via Ben-Ahin of langs de Ravelen van de Maas. De keuze is gauw gemaakt. Nu geen bordjes zoeken; de Maas wijst de weg.


Huy – Namen 34 km


Onze Lieve Vrouwekerk Hollandse Fort gesticht door Willem I in 1823

Met Hôtel du Fort aan de Maasboulevard


Het forenzenverkeer is het eerste gedeelte volop aanwezig tot eindelijk de Ravel gepakt kan worden. Dit is een typisch Waals woord en staat voor rustige wegen waar geen gemotoriseerd verkeer op mag. Meestal zijn het oude tram- of trein taluds en jaagpaden langs rivieren. Een geweldige oplossing. Voor fietsers die de Ardennen willen vermijden dé oplossing!


Maasbrug Huy Langs de Maas


De Maas


925 km lang en 2e rivier van Nederland. Hiervan 492 km in Frankrijk, 194 km België en 239 km in Nederland. Ontspringt 409 m hoog op het kalkplateau van Langres bij het dorpje Pouilly-en-Bassigny. Hier ontspringen ook de Seine, Marne, Saône en Aube.

Vanaf Sedan bevaarbaar en via Canal des Ardennes is Parijs bereikbaar. Regenrivier, ’s winters veel water door de rotsige ondergrond in de Ardennen met snelle afvoer en overstromingen zoals in 1993 – 1995.

In de zomer weinig water zodat stuwen nodig zijn in alle landen om voldoende waterpeil voor de scheepvaart te houden (de laatste jaren zijn vistrappen aangelegd). Dit alles in tegenstelling tot de Rijn, Waal en IJssel die vrij afstromen. Bij Roermond en naar het Noorden veel grindwinning door de vroegere overvloedige aanvoer uit Frankrijk en zelfs Duitsland toen de Moezel nog op de Maas afwaterde. De Maas heeft zelfs 2 miljoen jaar geleden nog op de Rijn afgewaterd via Kerkrade – Keulen. Tektonische bewegingen hebben de Ardennen en Zuid Limburg doen verheffen en zo de huidige bedding veroorzaakt (met vele kanalisaties de laatste honderd jaar). Deze tektonische beweging gaat nog steeds door; ca 5 cm per duizend jaar! Sporen van de oudste aantoonbare bewoners van Nederland 250.000 jaar geleden zijn terug gevonden op de Maasterrassen van Maastricht. De waterafvoer van de Maas is ongeveer 1/10 van de Rijn.

 

Lange rechte stukken, een enkele keer wat meer het binnenland in, met steeds de rivier in het zicht. De begroeiing, het uitzicht en vooral het water geven afleiding genoeg.

Het stuk naar Andenne is zo zeker 3 km korter.


Paden vervelen niet


De paden vervelen geen moment en zijn bovendien erg rustig. Zelfs fietsers zijn afwezig. Een enkel buitje maakt de parka even noodzakelijk. Lekker doorstappen tot bij Andenne het centrum ingegaan moet worden.


Ravel tot Andenne


Andenne is niet opwindend, maar om 10:30 uur mooi tijd voor koffie met een broodje in een bakkerszaak. De weg loopt een stukje door het binnenland onder langs de hellingen van de rotsen tot de rivier weer bereikt wordt.


Pont de Sclayn


Ook hier geeft het routeboek weer twee mogelijkheden aan; de andere kant van de rivier over de bergen via Vezin en Wartet, of gewoon de oever blijven volgen. Dit laatste lijkt eenvoudiger en korter, bovendien zijn rotsformaties zichtbaar waar de Maas zich doorgewrongen heeft en het traject leuk genoeg maken.


☼ Moerasrolklaver of lotus pedunculatus

Behoort tot de vlinderbloemfamilie leguminosae. Overblijvende plant 30 – 100 lang. Bloeit van mei – augustus met fel gele soms licht rood doorschijnende bloemen. Komt vooral voor in bermen en lage weiden. Goed veevoer dat winderigheid voorkomt bij koeien.


  

Brandganzen Verschrikkelijk!

Groepjes redelijk tamme, wilde Canadese ganzen scharrelen door het gras en zijn ruim aanwezig. Uitgezet in onze contreien afkomstig uit de Arctische gebieden in Noord Amerika. Aan het water een verschrikkelijke en pijnlijke ontdekking; een gans met een pijl dwars door haar heen. Welke sadistische gek doet nu zoiets? Jagers instinkt? Het mannetje houdt er de wacht bij. De koppeltjes blijven voor het leven bij elkaar. Je zou het beest uit zijn lijden willen verlossen.

Kan het niet laten; Jagen is vaak wreed met vele slachtoffers van aangeschoten dieren, die met hagel in hun lijf creperen. Laat vossen de stand op peil houden, maar dan moet je deze ook laten leven en de kippenhokken beter beschermen (kippen zitten van nature s nachts in een boom!).


Meer rotsformaties


De rivier is matig bevaren. Enkele schepen (vaak Nederlands) leggen aan de andere zijde aan bij een cementfabriek. De volgende brug is bij Namêche waar de Maas de volgende slinger maakt.


Brug bij Namêche Nijlgans


Aan de kant een paartje andere ganzen met jong. Het is de Nijlgans, eigenlijk een bergeend uit Afrika, hier ontsnapt en inheems geworden variant.


☼ Robertskruid of geranium robertianum

Behoort tot de familie ooievaarsbek geraniaceae. Één of meerjarig tot 50 cm hoog. Bloeit gehele jaar behalve bij vorst. Bloemetjes ca. 2 cm. Veel langs paden bij loofbossen. Vrucht lijkt op snavel ooievaar. Algemeen voorkomend. Bloedstelpend en desinfecterend middel door de vele etherische oliën. Werkzaam tegen nier- en blaasklachten, keel- en tandontstekingen is pijn verzachtend. Stoten muggen af.


Marche-les-Dames


De rotsformaties worden hoger en spectaculairder. Marche-les-Dames aan de andere zijde is wijd en zijd bekend als klimparadijs. Hoewel dit relatief is. Iets verderop de Roche du Roi Albert, zo genoemd omdat de toenmalige Koning van België hier in 1934 van de rotsen stortte en het niet overleefde. Deze was een ervaren klimmer zodat verhalen rondgaan over andere mogelijkheden.


La Roche du Roi Albert


De rotswanden zijn perfecte oefenplaatsen voor militairen en andere bergbeklimmers. Ook de Nederlandse commando’s klauteren hier. Op de wand zijn klimmers bezig met halsbrekende toeren.


 

Halsbrekende toeren


Namen komt dichterbij waardoor de paden wat drukker worden. Militairen oefenen met bootjes aan de waterkant. Ze mogen toch maar spelen in de baas zijn tijd.


Toch waterangst


De brug van de autosnelweg is dichtbij als aan de kades huisjes staan die er wel als Horeca uitzien en koffie zou welkom zijn. Met fototoestel in aanslag worden gordijnen dichtgeschoven en blijken er wat minder vriendelijke dames achter de ramen te zitten. Dan maar verder.


Minder vriendelijk Autosnelweg E411


Het centrum van Namen is een uurtje verder. In het centrum is het 16:00 uur, een biertje en een onderkomen zoeken. Krijg de naam door van Jeugdherberg Felicien Rops aan de gelijknamige straat (003281223688). Dit ligt nog een aardig stukje verder langs de andere oever tegenover de wijk Jambes (waar kennen we deze naam van?).


Citadel van Namen aan de Sambre


Namen

110.000 inwoners

Hoogte 85 m


De jeugdherberg heeft alles in huis en 17,90 Euro voor eten, slapen ontbijt is niet veel. Helaas zitten de bijgebouwen vol met slechthorende kinderen die ’s avonds door de gangen rossen en deuren die met een luide klap sluiten maakt het niet beter (Je gunt het deze kinderen natuurlijk wel!). In de kamer komen nog twee vage figuren te liggen, waarvan er één begint te schreeuwen door de deur heen. Dove kinderen horen dit niet zodat op zoek gegaan wordt naar de leiding. Gelukkig helpt dit en kan de slaap gevat worden na 118 km! Op de route tot nu nog geen Pelgrim gezien. Morgen een nieuw traject; de Via Monastica!


Einde Deel 1


  


Aansluitend Deel 2

Via Monastica

Namen – Rocroi

tab