Deel 1

Le Puy-en-Velay naar Cahors

2 September, Vertrek Emmerik – Le Puy-en- Velay

Om 5:30 uur staat dochter Sasha voor de deur om mij naar de trein in Emmerik te brengen die even voor half zeven vertrekt. Ruim op tijd, uiteindelijk is het maar 16 km vanaf Silvolde in de Achterhoek. Vorige week is de treinreis naar Le Puy gereserveerd, d.w.z. 4 boekingen voor verschillende treinen. Dit kost 240 Euro wat een comfortabele reis oplevert (Ik heb het idee dat het via Duitsland sneller gaat!).

Dit gaat als volgt:

Emmerik – Keulen, boemel, wat 2 uur kost

Keulen – Parijs, Thallys, aankomst ca. 12:15 uur

Parijs metro, vanaf Gare du Nord naar Gare de Lyon (kaartje in Thallys te verkrijgen)

Parijs – St. Étienne, met de TGV, aankomst ca. 16:00 uur

St. Étienne – Le Puy-en-Velay, boemel, aankomst ca. 18:00 uur

1

Le Puy-en-Velay


De stad doet zijn naam eer aan: Le Puy, wat bergtop betekent. Vanaf het station ligt de stad grillig gebouwd op verschillende vulkaankegels voor ons.


Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay

Ligt in een opmerkelijk rijk bebost landschap vol grillige vulkaantoppen, waar de naam “Le Puy” naar verwijst. Dit landschap is ontstaan in het tertiair ca. 60 miljoen jaar geleden in dezelfde tijd toen de Alpen en Pyreneeën ontstonden. De bodem bestaat uit harde basaltlagen doorsneden door diepe slenken en spitse vulkaankegels. Op deze toppen staan de Kathedraal Notre-Dame du Puy, de kapel van St. Michel en het standbeeld van “Notre-Dame de France”.


1


Dit gevaarte is beeldbepalend en gemaakt van gietijzer gegoten uit buitgemaakte Russische kanonnen uit de Krimoorlog in 1854 (150 ton gietijzer!).


1


Bisschop Godescalc (Godschalk) was de eerste niet Spaanse gedocumenteerde Pelgrim naar Santiago in 950, waarna de “Via Podiensis” ontstond. Na terugkomst werd de opmerkelijke kapel van St. Michel op een Puy gebouwd.


Godescalc

Vandaag heeft de stad een afnemend aantal inwoners van ca. 19000.

 

Het centrum ligt direct onder de Kathedraal wat betekent dat meteen steil door de smalle straatjes geklommen moet worden. Gewaarschuwd is van te voren een bed gereserveerd in “Acceuil Saint-Gorges”, het oude seminarie.

1

Poort richting Kathedraal


Dit is meteen de eerste klim waarvan op deze route nog ontelbaar vele zullen volgen. De straatjes lopen met trapjes naar boven, waarbij deze zo zijn aangelegd dat ze goed door een pakezel te belopen zijn, dus ook door een Pelgrim (pas d’âne).


1

Trappetjes in de “pas d’âne”


De Acceuil is gauw gevonden en ligt niet ver van de kathedraal Notre-Dame du Puy met erboven de stalen Maria. Het is een groot oud gebouw waar een vlotte vriendelijke ontvangst wacht door vrijwilligers.


1


De kamers liggen 3 trappen op door lange gangen aan het andere einde van het gebouw met zowaar een kamer voor mij alleen. Na installatie eerst maar eens terug naar het centrum beneden waar het gezellig zitten is op een terrasje.


De kathedraal ligt klem tussen de drukke bebouwing dat elk beschikbaar plekje beslaat. Het is niet direct een echt indrukwekkend bouwwerk, vooral door catastrofale restauraties in de 19e eeuw. Opgericht in de 5e eeuw is tot de 15e eeuw in verschillende stijlen gebouwd op het hoogste punt van de stad de “Rocher Corneille”. Dit is een machtige vulkaankegel. Uitgangspunt is de vroege Mariaverering geweest, wat ook de reden is van de Zwarte Madonna (Ebbenhout) en het ijzeren beeld van “Notre-Dame de France”.


1

Kathedraal van boven


1

Hoofdingang

De hoofdingang is uitgevoerd in stroken van licht zand- en donker lavasteen. Deze tegenstelling wijst met de vele bogen op Arabische invloeden die in het gehele bouwwerk terug te vinden zijn. Het interieur van de kerk is Romaans en zeer de moeite waard. Op het altaar staat prominent het beeld van de “Zwarte Madonna” ofwel de “Vierge Noire” Dit is een reproductie omdat het origineel uit 1100 officieel verbrand is tijdens de Franse revolutie in 1794. Door de Mariaverering is Le Puy altijd een belangrijk Bedevaartoord geweest, waar zelfs Karel de Grote 2x geweest is.

1

Zwarte Madonna

De toegang naar het standbeeld van Notre-Dame de France is vanaf 18:00 uur al gesloten, dan maar naar de Gîte voor een prima avondmaal. Dit wordt opgediend aan lange tafels waar de Pelgrims in rijen aan zitten. Eigenlijk alleen Fransen, daar zal ik aan moeten wennen. Door de Hospitalero wordt op verzoek nog een poging gewaagd een Gîte voor morgen te vinden. Geen enkel telefoontje wordt opgenomen, nu ja dan maar zien.

1

Uitzicht vanaf andere zijde Gîte

Omdat het nog vroeg is naar beneden het centrumpje ingelopen. Alle terrassen zijn nu gesloten op één na. Een restaurant waar een paar wijntjes worden genomen. Gezellig gesproken met 2 Zwitserse meisjes. Bij het afrekenen blijkt het simpele kleine slobberwijntje voor 4 Euro per glas afgerekend te worden. Op mijn vraag hoe dit mogelijk is in het land van de wijn komt het antwoord; Wij zijn een Restaurant! Ik zal moeten gaan wennen aan de Franse prijsjes! Het bed in voor een rustige eerste nacht na een prima verlopen reisdag. Morgen begint de Via Podiensis!


 

tab