15 September, Varaire – Cahors 33,3 km

Het ontbijten is nu eens geen rommeltje, waar iedereen op zijn eigen tijd aanschuift en vertrekt, maar gezamenlijk om 7:30 uur nadat alles klaar is gezet. Dat betekent een gezellige opgewekte boel op de vroege morgen.


1

Zeldzaam gezamenlijk ontbijt


       

Varaire – Cahors 33,3 km


Na Varaire


Vandaag een behoorlijk traject. Het eerste gedeelte loopt over de asfaltweg naar Bach. Wandelaars zijn individualisten en lopen alleen of in kleine groepjes. Het is zondag en geen auto te zien. Bach geeft natuurlijk aanleiding tot grapjes, maar wordt in Frans uitgesproken als “Bass”.


Bach


Na Bach verdwijnen de nodige wandelaars die de kortere route nemen. Rechts gaat het een lange steenslagweg op, die de oude Romeinse weg “Cami Ferrat” is; ouder dan de route naar Santiago.


Cami Ferrat

Cami Ferrat


Martin komt achterop lopen, waarna we gezamenlijk verder trekken door de lange schier eindeloze bossen zonder terrasjes. Dit geeft de nodige afleiding omdat een veearts makkelijk een boek kan schrijven over zijn ervaringen.


Mas de Vers

Mas de Vers


De zeldzame huizengroepjes zoals Mas de Vers zijn verlaten en weinig aansprekend.

Op een kaler stukje zijn jonge eikjes aangeplant. De voeten worden kaal gehouden zodat dit waarschijnlijk pogingen zijn om de kostbare truffels te kweken.


Eikjes aangeplant voor truffels?

Eikjes aangeplant voor truffels?


Truffel

Zijn extreem kostbare zwammen die in symbiose langs de wortels van vooral eikenbomen groeien in de zomer en het najaar. Door hun speciale aroma worden ze gebruikt in de “Haute Cuisine” (Franse keuken). En dan te bedenken dat het vroeger eigenlijk boerenkost was! Ze zijn behoorlijk duur, prijzen tussen 1000 en 2000 Euro per kg zijn normaal! De zwarte en witte truffels uit de Dordogne en Périgord zijn de beste ter wereld (volgens de Fransen!). Ook in Italië en in verder Zuid Europa komen ze voor. Ze moeten vooral vers gegeten worden. Men zoekt ze met speciaal afgerichte honden, die de truffel feilloos ruiken en opgraven. Ook varkentjes doen dit, maar eten de truffel te graag op! Het zoeken van truffels is een geheimzinnige zaak waarbij de plekjes verborgen gehouden en verdedigd worden. Truffelstroperij komt veel voor. De zwammen zien er onooglijk uit, maar zijn een vermogen waard. Men probeert ze met wisselend resultaat te kweken, door jonge eikjes behandeld met truffelpuree te poten.


     

Zwarte truffels

(*Eerder besproken in het verhaal van de Fietspelgrimage)


Het stenen pad is nu een asfaltweggetje geworden dat het vlakke uitgestorven land doorloopt.


Vrij vlak

Vrij vlak


Bij Le Pech zitten er al 20 km op en is een koffiepauze hoogst welkom. Het pad buigt af en loopt met kronkels onder een autosnelweg door, waardoor het stadje niet meer gezien wordt.


Bij Le Pech


Bij Le Pech

Bij Le Pech

Uiteindelijk wordt bij een verlaten boerderijtje op een paar stukken hout gezeten en de meegebrachte yoghurtjes en bananen opgepeuzeld.


     

Gele Ogentroost of Odontites Luteus

Veel voorkomende kalkminnende plant op de Causses. Groeit als half parasiet waarbij van buurplanten sappen worden afgetapt. Kan goed tegen droogte. Is soms heideachtig omdat stengels verhouten. Bloeit augustus – september in helder geel. Sinds onheuglijke tijd gebruikt tegen oogklachten. Verder heilzaam tegen ontstekingen aan de slijmvliezen en tandpijn. Wordt daarom in Duitsland “Gelber Zahntrost” genoemd.

 


Zitten op de goede weg

Zitten op de goede weg


Het is nog een dikke 13 km naar Cahors waarbij het nog steeds over de oude Romeinse weg gaat. Sommige stukken heten nu toepasselijk Chemin de Saint Jacques.


Nog steeds de Romeinse weg

Nog steeds de Romeinse weg


Met een mooie Cazelle

Met een mooie Cazelle


Zo nu en dan weer Cazelles waarbij voor te stellen is dat het een dankbare schuilplaats is bij onweer. Het laatste gedeelte is de ruwe aanloop over de hoogvlakte naar Cahors, waarbij het dal van de Lot lang te ontwaren is, maar nog veel tijd neemt.


Afdalen naar het dal van de Lot


Afdalen naar het dal van de Lot

Afdalen naar het dal van de Lot


Het laatste stuk loopt met een grote boog naar Cahors met een mooi uitzicht hierop. Zelfs de Pont Valentré is te zien.


Cahors in het dal

Cahors in het dal


De Gîte La Maison des Pèlerins ligt nog voor de brug over de Lot. Martin loopt door naar de Camping die, zoals later blijkt, nog een behoorlijk eind verder is. Mario is al in de Gîte dat bij een oud landhuis staat. Het is er prima verzorgd, alleen hebben ze helaas geen diner wat in de stad gezocht moet worden. Door het sombere weer is was drogen een probleem. Met Mario draaien we samen een wasje dat droog aangeleverd wordt voor 2,5 Euro, perfect! Noël is een jongen uit de Elzas die doorloopt naar Santiago omdat hij tijd heeft tot een nieuwe job wordt begonnen. Aardige vent die we vanaf nu steeds tegenkomen.


Brug Louis Philippe over de Lot

Brug Louis Philippe over de Lot


Naderhand in het centrum rondgekeken. Goeie help, het is zondagavond, maar om de oude Kathedraal Saint-Étienne zijn de pleintjes verlaten en de Restaurants gesloten.


Kathedraal Saint-Étienne

Kathedraal Saint-Étienne


De Kathedraal is een wat vreemd aandoend bijna militair gebouw met opvallende welhaast Byzantijnse koepels. Dat is niet zo raar want de kerk is gebouwd in 1090 door Gérauld de Cardaillac, die graaf en vechtersbaas was, zoals we in Varaire gezien hebben.

Als extra heeft de kerk de hoofdlijkwade van Christus (La Sainte Coiffe), meegebracht uit het heilige land in 1113 door dezelfde Gérauld. De koepels zijn 16 m in doorsnede en 32 m hoog wat in die periode een bijna ongeëvenaard kunststuk was (Alleen de Hagia Sofia was groter). Oorspronkelijk waren het 3 koepels, maar in de 13e eeuw stortte de laatste in en is op deze plaats het gotische koor gebouwd.


Cahors


Met Mario en Jean-Pierre zoeken we een tijdje naar een redelijk Restaurant. Als ze eerst sigaretten proberen te vinden haak ik af en vind uiteindelijk een kebabtent. De Marokkaanse jongens fabriceren een prima stuk kip met gemengde salade en patat. Hoewel alcoholvrij halen ze een blikje bier verderop en is het eten lekker. Een jongen wil zelfs naar een oom in Nederland en kent een paar woorden!


Place François Mitterand

Place François Mitterand


Naderhand het bed opgezocht, in de rustige Gîte is het goed slapen na 342,6 km!

 

Hiermee is bijna de helft van de Via Podiensis afgelegd en wordt Deel 1 afgesloten.

tab