21 September, Lectoure – Condom 28 km

Vandaag een behoorlijk traject naar Condom volgens het routeschema zelfs 34 km. Buiten is het bar mistig en vochtig met zo nu en dan lichte regen. De weg kronkelt langs de stadsmuren naar beneden en de juiste route is nog niet zo gemakkelijk te vinden.


Langs de stadsmuren

Het wereldje is uitermate klein zodat van het landschap weinig te zien zal zijn. Er is mooi weer beloofd maar hier moeten we nog doorheen. Over de spoorbaan de asfaltweg over de Gers de juiste richting op.


De Gers

Het pad buigt rechtsaf richting La Romieu dat zeer de moeite waard schijnt te zijn. Nog aanlokkelijker is het verkeersbord langs de weg dat aangeeft dat Condom maar 28 km ver weg is. Omdat er niets te zien is en om blubberpaden te vermijden wordt de kortere asfaltweg gevolgd.


      

Lectoure – Condom 28 km

Let op: Doordat de asfaltweg gevolgd wordt over Cauboué en Caussens is 6 km afgesneden!


Herfstachtig

De route is weinig bereden maar dodelijk saai. De weg golft op en af door het landschap verborgen onder een dikke deken van mist. De gehuchtjes onderweg mogen geen naam hebben en er is niets te krijgen.


Kleine wereldje


Eigenlijk is er niets te zien, waarbij het halverwege raden is wat voor een wijngoed aangeduid als kasteel links in de mist verscholen ligt.


Château Mons in de mist


Meteen hierna begint de mist wat op te trekken en wordt het zicht beter. Andere Pelgrims zijn al lang niet meer te zien. Er rest niets anders dan met de blik op oneindig door te trekken.


   

Vlasleeuwenbekje of Linaria vulgaris

Overblijvende plant uit de weegbreefamilie. Wordt 30 tot 90 cm hoog en bloeit van juni tot in late herfst met opvallende gele bloemen. Groeit vooral in ruigten en wegbermen. Is rijk aan nectar waar alleen hommels met hun lange tong bij kunnen. Sommige insecten boren hiervoor gaatjes in de kelk. Als kruid gebruikt om zijn laxerende en urine drijvende eigenschappen. Ook tegen geelzucht en als tonicum voor de lever.


Wordt helderder


Na meer dan 20 km stevig doortrekken eindelijk het plaatsje Caussens waar, hoera, een open Café is voor het welverdiende bakje koffie. Dit zal achteraf de saaiste dag op de route zijn. Hier past de foto van het gemeentehuis wel bij. Toch verzekert de kastelein dat mooi weer onderweg is en zeker de komende week aanhoudt!


     

Eindelijk koffie! Mairie Caussens


Het laatste stuk naar Condom wordt aardiger doordat de mist verder op trekt en de omgeving meer te zien is.


Caussens uit


De route voert kronkelend naar een dal waar de stad uitnodigend ligt. Naar beneden lopen is altijd nog makkelijker waardoor dit vlug gaat.


Condom in het dal

Het laatste half uur wordt flink doorgestapt en wat bijna ondenkbaar is; aan de rand van de stad begint ineens de zon te schijnen. Een grotere tegenstelling na vandaag is bijna niet mogelijk!

Aanloop naar de stad

De Gîte voor vannacht staat niet in het routeboekje maar heet Champs Étoile en blijkt direct aan de rechterzijde te liggen, zoals Gilles mij toeroept als ik door dreig te lopen.

De ontvangst is hartelijk door een nogal vreemde snuiter die Pierre heet en vrijwillig Hospitalero is. Het is een huis met 2 verdiepingen waar de kamers op de bekende wijze als Gîte ingericht zijn. Alles gebeurt hier op Donativo basis en Pierre is een beetje wonderlijk maar meent het wel goed. Achter het huis een mooie tuin waar het goed bijkomen is.

Gilles is met zijn voeten in de weer. Hij is nu ook al 20 dagen onderweg en heeft nog steeds last van zijn voeten. Op zijn hiel probeert hij een compeed pleister weg te trekken van een bloederige blaar, hetgeen een pijnlijke operatie is. Als ik een foto maak merkt hij op dat deze zeker op de site gezet wordt? Waarop het antwoord is; reken maar!


Liever geen Compeedpleister verwijderen!


Sommigen zweren bij Compeed dat een soort huid vormt op de blaar, waardoor verder lopen mogelijk is. Het moet er vanzelf afgroeien omdat anders pijnlijke stukken huid meegetrokken worden en een slachtveld aanricht.


Even later komt Mario aan die Pierre hartelijk begroet en zal achterblijven om als medehospitalero een tijdje dienst te doen.


Het is zaak van het zo lang gehoopte mooie weer te genieten en dus wordt de binnenstad ingetrokken.


Mario met mede Canadese Elise

We vinden een heerlijk terras op het plein voor de Kathedraal van Saint-Pierre waar het bij een heerlijke temperatuur met een mooie Pression bijkomen is. Martin komt ook opdagen die zijn laatste nacht in de Gîte doorbrengt. Genoeg reden voor ons een rondje weg te geven! Woensdag zit zijn vakantie erop en verwachten de Achterhoekse varkensboeren zijn onmisbare hulp.


Kathedraal Saint-Pierre

De Kathedraal is verschillende keren herbouwd en vertoont een combinatie van Romaans met Gotisch. Het is te merken dat het zaterdag is want de kerk is bezet door bruidsparen, waardoor het interieur niet te bezoeken is.


Steunberen Gotisch gewelf


Ingang

Waarbij de beelden de Godsdienstoorlogen niet overleefd hebben


Detail middenpilaar bij deur


Condom ligt op een oude kruising van handelswegen en was een belangrijke stad. Tegenwoordig heeft het nog een 7000 inwoners met een rijke historie. De haven aan de bevaarbare rivier de la Baïse was een belangrijk doorvoerpunt voor al in de middeleeuwen bekende Armagnac (gedistilleerd) en Floc de Gascogne (mengsel 1/3 gedistilleerd met 2/3 druivensap).

Armagnac

Een sterk alcoholische drank van > 40%, die in één keer gestookt wordt van witte wijn. Men zegt dat zo de smaken beter behouden worden dan bij Cognac, die 2 x gestookt wordt. Overigens wordt Armagnac al vanaf 1100 en daardoor 200 jaar eerder gestookt dan Cognac. Het distillatieproces gebeurt met een Alambic. Een kunst die we geleerd hebben van de Arabieren.

Alambic

Zo goed als de Kelten de uitvinders van het eikenhouten vat waren en de Romeinen zorgden voor de wijnbouw. Het gebied van de Armagnac is, zoals gebruikelijk in Frankrijk, afgebakend en heeft een AOC: Appellation d’Origine Controlée. Natuurlijke lagering op eikenhouten vaten verhoogt de kwaliteit (en onevenredig de prijs!). Zo heeft men na 2 jaar VS, 5 jaar VSOP, 6 jaar XO< Vieille Réserve en de buitencategorie meer dan 10 jaar oud: Hors d’Age. Vooral Nederlanders hebben Armagnac groot gemaakt door tijdens de Engelse embargo’s voor het uitvoeren van niet Bordeaux wijnen Armagnac te verhandelen.*Eerder besproken tijdens de fietstocht!


En de landbouwproducten zoals graan, maïs, zonnebloempitten, bieten, groenten en de bekende Foie Gras (vette lever) die naar Bordeaux vervoerd werden.


Condom

Sommigen zeggen dat de naam Condom ook staat voor het preservatief dat hier een paar honderd jaar geleden ontwikkeld zou zijn door de vele slagers (uit schapendarmen) die het stadje rijk was. Dit was overigens i.v.m. de vele verwoestende venerische ziekten hard nodig! Om hier niet mee vereenzelvigd te worden heeft men liever dat over Condom-en-Armagnac gesproken wordt.


Les Trois Mousquetaires met D’Artagnan

Het is de Gascogne streek waar men, vergelijkbaar met Don Quichote in La Mancha, zijn eigen imaginaire helden heeft; de drie musketiers. Naar de roman van Alexander Dumas uit 1844 gebaseerd op geromantiseerde echt gebeurde verhalen in 1627, ten tijde van Kardinaal Richelieu en Koning Lodewijk XIII. Het zijn Aramis, Athos, Porthos en de bekendste vierde: D’Artagnan afkomstig uit de Armagnac streek. Naast de Kathedraal staan de 4 helden uitgebeeld in brons.

Terug in de Gîte wordt met zijn allen het diner klaar gemaakt. Pierre is daar nogal stellig over, maar wij snijden de beschikbare groente in stukken en mikken alles in de pan voor een voedzame soep.


Pierre aan het einde van de tafel


Na het tafelen komt Pierre met een gedragen verhaal over de Camino Francès. Prima, totdat hij ijskoud beweert dat Roncesvalles (Fransen zeggen Ronceveaux) gemeden moet worden omdat het er niks is en ze al jarenlang hetzelfde menu hebben! Je kunt dus beter doorlopen naar Burguette om in een particulier Hostel te gaan zitten. Na 8 keer Hospitalero geweest te zijn en vooral dit voorjaar onder barre omstandigheden elke dag tussen de 250 en 300 onderkoelde mensen een bed te hebben gegeven en wasjes verzorgd kan dit niet gebeuren. Potverdorie, dat is nog wat anders dan 10 of 12 mensen per dag op te vangen (Vrijwilligers van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob verzorgen de Albuerge in Roncesvalles)!

We gaan al discussiërend over op Duits dat hij goed beheerst. De anderen verstaan niet alles maar begrijpen het best. Het verzoek is zich wat genuanceerder uit te drukken wat niet geaccepteerd wordt. Dit komt niet meer goed zodat het bed maar opgezocht wordt. Martin slaapt boven mij en vertrekt morgen per bus naar Agen en verder door naar Bordeaux waar hij het vliegtuig naar huis terug neemt. Ondanks deze dissonant het bed in voor een goede nacht na 492 km!


tab