16 Juni, Cádavo/Baleira – Lugo 31 km


Het regent verschrikkelijk! Het tikken op het dak vannacht voorspelt al niet veel goeds en ja hoor, het valt er met bakken uit. Hier regent het niet normaal met een buitje maar valt een soort constante douche, wat je in 3 seconden nat maakt. Beneden na de koffie aan de bar staan verschillende pelgrims, waaronder Antonio en de meiden, te dralen.
Uiteindelijk de Parka erover en gaan met die banaan.

Mapa Cádavo Lugo

Desnivel Cádavo Lugoh

Sdc12974
Voor het Pension

De regen slurpt je meteen op. Erger is dat de route met het verminderde zicht moeilijker te volgen is waardoor de eerste afslag gemist wordt. Uiteindelijk gaat het toch de juiste richting op omhoog.

Sdc12975
Steeds bakken regen

De capuchon van de Parka geeft een sterk verminderd zicht wat met al de mist niet beter wordt. Het enige wat te doen staat is doorlopen en hopen op beter. Bij het dorpje Pradeda lijken lichtere stukken in de mist te zitten, waarna het zowaar even droog wordt.


Sdc12976
Pradeda

De laatste berghelling van vandaag moet beklommen worden tot ca 880 m hoogte over een breed zandpad in het bos. De regen vormt overvloedige beekjes, waarbij het springen is om de schoenen een beetje droog te houden.

Sdc12977
Bospad met laatste helling

Het pad is gelukkig nogal steenachtig zodat het met de modder meevalt. De mist wordt op het hoogste stuk wel meer. Toch wordt het langzamerhand droog.

Sdc12978
Hoogste punt op 880 m

Het bos uit staat aan de linkerzijde het Sanctuario de Nostra Señora del Carmen. Zo te zien druk bezocht schemert het nat tussen de bomen door.

Sdc12979
Sanctuario de Nostra Señora del Carmen

We zitten net voor het dorpje Villabade, waarbij het na 6 km regen droog is geworden. Een huis heeft een stokken bisnisje met mooie gedraaide exemplaren. Er staat niets bij en niemand te zien. Meestal is wel een oud baasje paraat die voor de lol dit soort dingen aanbiedt. 

Sdc12980
Eindelijk droog

Sdc12981
Mooie stokken

Villabade is nog nadruppend verlaten waarbij de indrukwekkende kerk voor zo’n klein dorpje wel opvalt. Het zijn de resten van een Franciscanenklooster die de kerk van Santa María nagelaten hebben, die ze nog steeds de Catedral de Castroverde noemen.

Sdc12982
la gran iglesia de Santa María ofwel
la "Catedral de Castroverde".

Het is maar 2 km over de smalle asfaltweg naar Castroverde waar alleen zo nu en dan een vrachtwagentje van een leverancier rijdt. Een weiland staat prachtig vol margrieten die helaas geleden hebben onder de harde regen. Castroverde is een grotere plaats waar  koffie met een broodje genomen wordt nadat de Parka uitgetrokken en opgeborgen is.

Sdc12983
Margrietenveld verregend

 

Sdc12984
Castroverde

Op voor de laatste 22 km naar Lugo. Het boekje waarschuwt dat onderweg geen verzorging meer te krijgen is. De weg voert door landelijke streken, mooi groen, afwisselend en nu meer heuvelachtig.

Sdc12985
Meer heuvelachtig

Bij de heuveltopjes gaat de route door de holle weggetjes, wat met het kleinschalig landschap en wisselende vergezichten er een heerlijke wandelroute van maakt. De leemwanden aan de kant geven een mooi zicht op gangen en holletjes van dieren en verrassende plantjes die er groeien.

Sdc12986
Holle weggetjes bij de toppen

De weersomstandigheden worden steeds beter waarna ineens de wolken breken en het zonnetje te voorschijn komt. De temperatuur stijgt met de kortste keren tot halverwege de twintig graden; ideaal om te lopen.

Sdc12987
Wegkruis met Christus en Jacobus

Net voor het dorp Souto de Torres staat op de hoek een modern kruis met de afbeelding van Christus aan de ene kant en Maria Doloroso aan de andere. In het midden Santiago. Deze dubbelbeelden zijn zo eigen voor Galicia. Vanaf vanmorgen zijn we 350 m gedaald wat een wat hogere prettige temperatuur tot gevolg heeft. Waar de andere Pelgrims gebleven zijn is de vraag. De hele route tot Lugo bijna niemand te zien!

Sdc12988

Sdc12989
De route voor Gondar

De weg golft vriendelijk verder door het boerenland met regelmatig kleine dorpjes. Door de zon hebben de bloemen zich weer opgericht en bloeien zo uitbundig dat er weer een foto van gemaakt kan worden.

 

Sdc12990      18

Gele Ganzenbloem

☼ Gele Ganzenbloem of Chrysanthemum segetum
Behoort tot de Composietenfamilie en lijkt sterk op de gewone (witte) margriet. Groeit van nature in Zuid Europese landen. Eenjarig, 30 tot 60 cm hoog en bloeit van juni tot september. Was plaag op akkers en lastig te bestrijden. Heet dan ook in Duitsland : “Gelbe Wucherblume” (Gele woekerbloem) of zelfs “Böse Blume”  (kwade bloem). De boeren werden verplicht dit onkruid voor de bloemvorming te rooien op straf van boete.
Door de gele kleur werd de bloem gebruikt tegen geelzucht. Het genas op de wond gedrukt zweren. Heet in Spanje “Flor de Oro” ofwel gouden bloem.

In Gondar is een drankautomaat te vinden met een paar bankjes, zodat de eigen meegenomen drank in het zonnetje rustig opgedronken wordt met alleen een tractor als afwisseling. Hierna een kort klimmetje over een stuk rustige snelweg en weer het boerenland in.

Sdc12991

Sdc12992

Sdc12993
Voor Fazai

De route blijft mooi en eenzaam, al laten de km zich gelden. Als eindelijk Lugo dichterbij komt moet eerst een lange aanloop genomen worden langs en over snelwegen.

Sdc12994
Lugo in de verte

Toch is het een landelijke aanloop zonder eindeloze voorsteden. Voor het dalletje met het stadsdeel A Chanca zie je kilometers ver de stad in de hoogte liggen. Uiteindelijk gaat het naar beneden over de Río Homónimo via een Romaans bruggetje met een prachtig zicht op de bogen van de spoorbrug.

Sdc12995
Sdc12996
De spoorbrug over A Chanca

Het dalletje uit naar boven over de weg tussen de eerste flats door richting centrum. Totdat langs de beroemde Romaanse Murala (stadsmuur) naar links gelopen wordt tot de belangrijke stadspoort “Puerta de San Pedro”.

Sdc12997
La Muralla Romana

Sdc12998
Puerto de San Pedro

Links voor de poort staat een opmerkelijke gedenksteen met de volgende voor Pelgrims interessante tekst:


Sdc13008

“Por aquí entrou  o rei Afonso II O Castro, no século IX, inaugurado o primeiro Camiño de Santiago”
(Hierlangs ging Koning Afonso II de Kuise in de 9e eeuw de stad binnen en stichtte de eerste Camino de Santiago) (= Galego)

Dezelfde Alfonso II die Oviedo tot koningsresidentie maakte en uitbouwde.

☼ Alfonso II O Casto (de Kuise of de Grote) 
Leefde van 759 – 842, was getrouwd met Koningin Bertha maar leefde als asceet en bleef kinderloos. Koning van Asturia van 791 – 842. Onder zijn bewind werd Asturia met veroveringen op de Moren uitgebouwd en Oviedo hoofdstad. Hij onderhield goede betrekkingen met Karel de Grote en vormde een alliantie tegen de Moren. Onder zijn bewind werd Santiago in Compostela ontdekt in 812 en ontwikkeld tot een centrum van bedevaart voor het Christendom. Volgens de legende was hij de eerste Pelgrim naar Compostela in 829. Santiago werd hierna patroon van de Reconquista op het Iberisch schiereiland.


Alfonso II de Kuise

Onder de poort door de Rúa San Pedro in wat na een dag van absolute landelijke rust wel een prettige schok geeft. Het is inmiddels 16:15 uur dus mooie tijd om aan te komen.

Sdc12999
Rúa San Pedro

Aan de rechterzijde een smal straatje waar de Refugio zit. Typisch gedreven door de Junta de Galicia wat staat voor vrij formele beroepskrachten met weinig gevoel voor Pelgrims. De Refugio is verder wel netjes en wordt nog onwaarschijnlijk vol. Waar de Pelgrims allemaal vandaan komen?

Sdc13009
Refugio Lugo

Antonio c.s. zijn ook aangekomen en laten zich ouderwets gelden. Samen gaan we de binnenstad in en zitten op terrasjes. De meisjes zijn van het betere soort met een prima opleiding. Spreken Engels en Christina is met een cursus Duits bezig wat haar aardig lukt, zodat ik met haar oefen. Ze werkt met Eva in de Creditcardbusiness waarbij Duits wel handig zou zijn.

Sdc13000
Terrasjes Praza Maior

Wat opvalt hoe de Spaanse jongeren met elkaar omgaan. De stopwoorden zijn wel speciaal: De Puta Madre (je hoerenmoeder), Hijo de Puta (hoerenzoon), Ni Puta egual (maakt me geen donder uit) vliegen om je oren en niemand kijkt verbaasd op!

Later op de avond lopen we langs de Catedral richting Puerta de Santiago waar aan de andere zijde iets omhoog Meson Manger zit.

Sdc13001
Catedral Lugo

Inderdaad het verreweg beste adres om goedkoop en lekker te eten. Met het hele clubje Pelgrims zitten we er tot het even voor tien tijd wordt om nog voor het sluiten in de Refugio te komen.

Sdc13005
Hele clubje pelgrims

Met Antonio heb ik inmiddels afgesproken een dag langer in Lugo te blijven. Tijd zat nu Loes pas 3 juli in Santiago komt. Santiago, de Spaanse Pelgrim kwamen we eerder tegen en zit in een Pension tegen de stadsmuur aan. Volgens hem een goed adres voor morgen.
Het is nog lang rumoerig in de Refugio na 267,5 km!

 

tab