17 Juni, Lugo Rustdag
We nemen de tijd en gaan met zijn allen koffie drinken op het Plaza Major. De meisjes lopen door over de zuidelijke route via San Román, wat tegenwoordig de officiële route is. In Melide komt de Primitivo dan uit op de Camino Francès. De oude route loopt over Friol en Sobrado dos Monxes om in Arzúa op de Camino Francès te komen.
Aansluitend ga ik met Antonio naar het Pension Mar del Plata. We zijn nogal vroeg tegen tienen, maar een kamer is na enig wachten geen probleem. 30 Euro, dus 15 de man waarvoor een sober maar prima kamertje gekregen wordt. De Señora doet zelfs gratis de was voor ons die we ’s avonds droog terug krijgen!
Antonio is als altijd opgeruimd en bijna kinderlijk toegewijd aan de Spaanse communistische zaak. Hij heeft een Che Guevara shirt en een portemonneetje met steropdruk. We discussiëren waarbij mijn conclusie is dat veel van zijn doeleinden “sueños” (dromen) zijn. Alles wel in een prima sfeer. Nu hij zijn baan verloren heeft, wordt het moeilijk in Spanje wat te vinden. Hij denkt er zelfs aan naar het buitenland te gaan. Zijn vader is gemeentesecretaris ergens in Andalucia. Het moet mogelijk zijn langs deze weg een job te krijgen, hetgeen zo is (morgen nog!), maar dat wil hij per se niet!
Hij vertelt een familieverhaal uit de Franco tijd. Toen de fascisten verdreven waren en de nationalisten voor het zeggen hadden moesten de dorpelingen de sympathisanten hiervan aangeven, zodat met ze afgerekend kon worden, hetgeen ze niet deden. Toen Franco naderhand zegevierend terugkwam werd dezelfde eis nu andersom gesteld. De indertijd geredde mensen gaven hun redders keihard aan, waarna ze geëxecuteerd werden. Dit liep dwars door families heen. Wat een wonder dat de burgeroorlog nog steeds taboe is in Spanje!
Hierna gaat ieder zijn eigen gang en wordt Lugo verkend, d.w.z. het gedeelte binnen de muren.
Escudo de Lugo
Lugo wordt als enige stad ter wereld volledig omringd door intacte Romeinse muren. Het is mogelijk over de brede muren helemaal rond te lopen. Op de zondagmorgen wordt hier volop van gebruik gemaakt om te trimmen, flaneren en de hond uit te laten.
1 - 17 stadsmuren
7 Porta de San Pedro
1 Porta de Santiago
18 Kathedraal
20 Stadhuis met Plaza Major
Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht in de stad en de omgeving erbuiten.
Over de muren
De muren vormen een grote cirkel om de oude stad, is 2117 m lang, 10 tot 15 m hoog met 71 torens. Het is verklaard tot Unesco World Heritage site. Apart is het wel en zeker de moeite waard rond te lopen en te genieten van de mooie doorkijkjes.
Richting het dal van de Miño
Goed is te zien dat Lugo 100 m hoog op een heuvel boven de rivier de Miño ligt. De stad ligt toch nog 465 m boven zeeniveau terwijl er 97000 mensen wonen. De stad is gesticht door de Kelten voor Christus hetgeen te zien is aan de naam Lugo die afgeleid is van de Keltische god Lugus.
Lugus
Lugus was een drie-enige god en bestond uit Esus, Toutatis (Asterix en Obelix), en Taranis (de drie-eenheidsgedachte was dus al voorchristelijk!).
Boven de Porta de Santiago kan genoten worden van een onbelemmerd uitzicht op de beneden liggende Kathedraal van Santa María. Lugo was al gekerstend in de 1e eeuw na Christus vooral door het Romeinse Legioen, die de goudmijnen in de omgeving moesten bewaken.
Catedral Santa María van Lugo
De Catedral is Romaans met tongewelven gebouwd van 1129 tot 1273. Het heeft het bijzondere voorrecht tot de permanente tentoonstelling van het Santísimo Sacramento (Heilig Sacrament), wat in het wapen van de stad terug te vinden is. Het altaarstuk is vervaardigd door Cornielles de Holanda uit Vlaanderen in 1520, die ook in Orense, Santiago en Pontevedra gewerkt heeft. Het altaarstuk werd zwaar beschadigd net als de hele kerk door de grote aardbeving van 1755 in Lissabon.
Altaarstuk met prachtig beschilderde koepel
Gisterenavond viel al op dat op het Plaza Major een soort gekleurde paden gemaakt werden. Deze versiering bestaat uit gekleurd zand met een bindmiddel en wordt later weer verwijderd.
Gekleurde paden voor het stadhuis
Het blijkt een traditie uit 1600 te zijn waarbij de plaatselijke vrouwenvereniging zorgt voor bloemen in de versierde paden. Talrijke hoogwaardigheidsbekleders zijn aanwezig maar lopen langs de paden.
Net op het terras gezeten begint de optocht met zijn typisch Spaanse karakter op het Plaza Major en loopt een vaste route richting Catedral.
Ceremonie met veel hoogwaardigheidsbekleders
Op weg naar de Catedral
Feest van Corpus Christi
Toren met voorportaal Catedral
Het duurt een dikke 2 uur voordat de stoet terugkeert inmiddels uitgebreid met de geestelijkheid en een met veel gouden beelden versierde wagen, waarschijnlijk de 12 Apostelen voorstellend. Op de wagen als hoogtepunt het Santísimo Sacramento.
Procesión La Ofrenda del Antiguo Reino de Galicia
Het is de Procesión “La Ofrenda del Antiguo Reino de Galicia” (het aanbieden van het oude Koninkrijk Galicia) aan het Heilig Sacrament. De hoogwaardigheidsbekleders van de zeven hoofdsteden van Galicia zijn aanwezig voorop gegaan door de Bisschop. De vrouwen zijn stemmig en erg Spaans gekleed met hun hoofdkapjes en voile.
Echte Doña gekleed met Voile
‘s Avonds met Antonio Meson Manger weer opgezocht welke helaas gesloten blijkt op zondag. Dit opzoeken valt nog niet mee omdat een doorgaande hoosbui van een ongekende omvang losgebarsten is. Dit is in een cafeetje goed te volgen op de TV omdat de plaatselijke grootheid, FC Lugo de beslissende wedstrijd speelde tegen Cadiz voor de promotie naar de 2a klasse. Het lukt ze de zwemwedstrijd te winnen wat resulteert in hossende en doornatte supporters in de stad!
Natte supporters
Zie bedelaars
Met Antonio dichtbij het station een minder adresje gevonden om te eten en meteen de laatste voetbalwedstrijd van het Nederlandse elftal te zien. Deze wordt roemloos verloren met 2-1 van Portugal zodat ze meteen puntloos naar huis kunnen. Buiten op een terrasje wat nagenoten van de nu mooie nacht, waarbij Antonio een “speciale” (sticky) sigaret rookt.
Morgen trekt hij via de zuidelijke route verder, terwijl ik de noordelijke neem.
Het is goed slapen in het Pension!