20 Juni, Sobrado dos Monxes - Salceda   33 km


Wat een drukte ‘s morgens! Zo gauw mogelijk de benen genomen en een prettig ontbijtje in het open cafeetje tegenover de ingangspoort genomen.

Kaart Sobrado - Arzua
Sobrado dos Monxes - Arzúa

Somber weer vandaag. Langs de Carretera wordt het dorp verlaten met achteruit kijkend een mooi blik op het klooster.

Sdc13092
Sobrado van de andere zijde

Al gauw gaat het meer de binnenlanden in waarbij het aantal pelgrims aanzienlijk hoger ligt dan tot nu toe gewend. Santiago begint te naderen. Volgens het betonnen paaltje met een zeldzaam nog aanwezig koperen afstandsplaatje; 60 km.

Sdc13093
Nog 60 km

De dorpjes zijn uitgestorven met vooral overal Pelgrims die rustig naar het einde toewerken.

Sdc13094
Alleen Pelgrims

De mensen zijn, net als eigenlijk overal in Galicia, vriendelijk en van kwaaie honden is geen sprake. De 5 die hier te zien zijn waren van het type schoothondje!

Sdc13095
Meer schoothondjes

Het pad voert al gedeeltelijk door de wat vreemde eucalyptus bossen, die wel fijn aromatisch ruiken, maar zo wezensvreemd (exoten) zijn voor Europa. Vooral bij droge zomers een bron van bosbranden met hun etherische olie bevattende bladeren. Deze knallen de brand als het ware verder.

Sdc13096
Eucalyptusbossen

In Corredoiras voert de weg langs een strategisch gelegen Café dat na 9 km meteen aangedaan wordt door veel Pelgrims, zodat het een drukte van belang is.

Boimorto is een paar kilometer verder een wat groter langgerekter plaatsje waar alles wel te krijgen is.

Sdc13097
Boimorto

Even verderop de splitsing over de lange weg binnendoor naar Arzúa. Er is de mogelijkheid alternatief een 4 km kortere route te nemen naar Santa Irene aan de CF. Deze weg is minder interessant langs Carreteras dus toch maar liever over Arzúa.

Sdc13098
Boimorto naar Arzúa

De route is landelijk door bosgebieden afgewisseld met landbouwstukken, heuvelachtig  en kleinschalig. Het volgende dorpje is Sendelle met een stok oud kerkje.

 

Sdc13101
Sendelle

De deur is open en een interessante vrouw geeft een rondleiding. Het kerkje is nog dagelijks in gebruik met een geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Vooral de Abdis met zijn ronde vormen is mooi behouden.

Sdc13102
Abdis

De wanden zijn kunstig beschilderd met het laatste avondmaal van de Apostelen en nog goed bewaard. Alleen is de afbeelding van Santiago waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een latere doorbraak voor een venster en weggevallen.

Sdc13103
Oorspronkelijke beschilderingen

In het binnenland zijn op onverwachte momenten pareltjes van cultuuruitingen te vinden, wat Spanje zo extra verrassend maakt.

Sdc13105
Friese koeien

Dat de moderne tijd is dichtbij is blijkt even later als een kudde koeien Fries blijken te zijn van het type melkmachine. Hoeveel mooier zijn de oorspronkelijke bruine!
Voor deze beesten en misschien ook wel de Pelgrims is aan de kant van de weg ooit een bron gemaakt. Hoe mooi maar ook functioneel ziet zelfs zo’n drinkwaterbak eruit.

Sdc13106
Prachtige bron

In onze streken werden dit soort uitingen als tierelantijntjes ervaren en niet ter zake doend. Het leven wordt er toch een stuk aardiger door! Tegenwoordig probeert men dit in te halen door bij nieuwe wegen zgn. moderne kunstwerken neer te zetten. Overal verrijzen gedraaide roestklompen, schroot geknutsel en steenbrokken die werkelijk tenenkrommend zijn.

 

Sdc13107     Sdc13107 

☼  Koningskaars of Gele Toorts of Verbascum thapsus
Is een 2 jarige plant die wel tot wel 2 m hoog kan worden. Bloeit mooi helder geel waarbij de bloemetjes één voor één kort bloeien. Komt in heel Europa en Noord Amerika voor. De plant is vaak bedekt met een wollig viltige beharing. Bloeit van juni tot herfst.
Het is een magisch helend kruid, waarbij thee van bloemen en bladeren worden gebruikt tegen tal van kwalen als, hoesten en longkwalen. De bladeren werden gemengd met Tabac al door de Indianen. Besmeerd met teer werd de uitgebloeide houten stengel gebruikt als fakkel (toorts).

Het gedeelte van Boimorto naar Arzúa is een dikke 11 km wat de nodige inspanning kost en langer duurt dan gedacht. De laatste heuvelrug wordt puffend genomen.

Sdc13108
Achter de heuvelrug ligt Arzúa

Het stadje in volgt een lange aanloop tot de hoofdweg bereikt wordt en daarmee de kruising met de Camino Francès. Dit is meteen te zien aan de overvloedige reclames voor Refugios en restaurants. Arzúa is niet bepaald een wonder van schoonheid.

Sdc13109
Kruising met de Camino Francès in Arzúa

 

Sdc13110
Stikt van de Refugios

In het doorlopende straatje ligt ook de officiële Refugio van de Junta de Galicia. Voor de deur staan Pelgrims rijen dik te wachten tot geopend wordt hoewel het pas tegen drieën is. Het bekende uitnodigende eethuisje heeft een niet tegen te houden aanzuigende werking. Het is meteen vol Pelgrims en een gezellige boel met uitwisseling van ervaringen.


Escudo de Arzua met schelpen
en Santiago schrijn

Naderhand, ver buiten de stad wordt gemerkt dat het route boekje vergeten is. Gauw terug waar de Duitse meisjes er zich al over ontfermd hadden met het idee deze op de route terug te bezorgen. Gelukkig de routebeschrijving terug want Fisterre volgt nog en het is meteen ook een deel van het geheugen.

Mapa Arzúa Pedrouzo

Desnivel Arzúa Pedrouzo
Arzua – Salceda 11,5 km

 

Sdc13111
Arzúa uit

Arzúa uit is het al ver in de middag en de CF praktisch verlaten. Lekker vlot doorstappen tot Calle over natuurpaden met weinig mogelijkheden om te stoppen onderweg.

Sdc13112
Natuurpaden

Sdc13113
Terugblik op Arzúa

Net voor Calle een bekend cafeetje voor een bak koffie. Echt lekker om buiten te zitten is het niet. Zo nu en dan begint het ook nog te druppelen.

Sdc13114

Sdc13115
Spaanse crisis

Veel overnachtingsmogelijkheden zijn hier niet en Santa Irene is te ver bij dit weer. De Spaanse crisis kan niet beter uitgebeeld worden als bij de nieuw aan te leggen rondweg voor de Carretera om Boavista. Het pad voert er langs en over. Het hele bouwwerk is verlaten en geen enkele activiteit meer te zien. Geld op?

Sdc13116
Voor Salceda

Salceda stelt niets voor maar er is een nieuwe herberg geopend linksaf over de snelweg naar het dorp. De miezerregen gaat nu echt over in een bui, dus gauw maar eens kijken.
Het is de Pousada de Salceda compleet nieuw en mooi aangelegd. Er is een Refugio met 12 bedden terwijl meer luxe zoekende Pelgrims een kamer kunnen nemen in het hotel.

Een perfect adres waarbij de Señora zelfs de was in de droger deed (gratis) omdat bij de harde regen niets droog te krijgen was. In de Refugio was het doodstil; iedereen lag te pitten zo eind van de middag. Goeie help, het lijkt wel een bejaardentehuis. Zouden een ander type mensen de CF lopen?

Sdc13117
Pousada de Salceda

In het naastliggende restaurant is het ’s avonds goed een Menu Peregrino eten met nu wat levendiger Pelgrims. Doña Josefina wordt alvast opgebeld om voor morgen in Santiago verzekerd te zijn van een bed; geen probleem.
Morgen aankomst na vandaag op 356,6 km te staan!

Pelegrin[1]

tab