1 Juni, Sézanne – Méry-sur-Seine 35,5 (-4) km

Het ontbijt is beter dan welk Hotel ook. Mooi is dat het huis een hond heeft. Geweldig lief beest waar de soms dementerende ouderen zichtbaar van opknappen. De bewoners worden door de zusters echt liefdevol opgevangen.


Aaibare huishond


Van zuster Anne-Françoise wordt hartelijk afscheid genomen, waarbij ze weer de bonne courage wenst. Als al een paar kilometer gelopen is dringt het tot grote schrik door dat de donativo vergeten is. Wat nu? Teruggaan is geen optie. Bel de zuster en vraag naar de bankrekening, zodat dit later recht gezet kan worden. Ze wimpelt dit af maar dit geeft geen goed gevoel. Later wordt het alsnog geregeld.

De stad uit wordt weer eens een afslag te vroeg genomen. Dit resulteert in een behoorlijk aantal meters mislopen. Uiteindelijk is daar de D373, de asfaltweg, maar er staat Anglure 14 km. Verdikkeme een mooi stukje minder dan de 22,5 volgens de echte route die wel mooier door de bossen en dorpen slingert.


Sézanne – Méry-sur-Seine 35,5 km


De blik op oneindig en maar weer doordouwen met zo weinig mogelijk acht op de kilometerpaaltjes, die ver uit elkaar staan. Gelukkig is de route betrekkelijk rustig.


Veldsalie of Weidesalie of Salvia pratensis

Overblijvende plant uit de lipbloemenfamilie Lamiaceae. Behaarde licht aromatische plant die op kalkrijke bodems groeit. Hoogte tot 1 m. Bloeit mei – september in bladrozetten. Donkerblauwe bloem. Bovenlip sterk gebogen. Wordt gebruikt als kruid in vleesgerechten. Als medicijn tegen inwendige ontstekingen, diarree en bevordert spijsvertering. Sterk antibiotische werking als gorgeldrank en voor het ontsmetten van wonden.


Langs de RN D373

Weinig enerverend allemaal terwijl in de dorpen die doorgestoken worden niets te krijgen is. Ook hier wordt ergens in een tuin op een zitje bijgekomen. Langs het 2e gedeelte van de route is het hoogtepunt alweer een doodgereden das, zoals jaren geleden op de fiets ook regelmatig te zien was. Het zijn een beetje dommige dieren die makkelijk onder auto’s lopen.


   

Verkeersslachtoffer

Eindelijk Anglure en het is 13:00 uur. In een bakker is een mooie sandwich te koop. Dit is een oversize baguette waar wel een paar uur mee verder gekomen wordt. Bij het cafeetje mazzel, want ze blijft speciaal voor mij een half uur langer open.

De stad door een mooie passage langs de L’Aube, die via twee armen door Anglure stroomt. De route wordt opgepakt over zandpaden wat een stuk aangenamer is.


L’Aube in Anglure


Het pad loopt langs een beek door de velden. Het volgende plaatsje is Bagneux waar een paar km de amper bereden D5 gevolgd moet worden.


Voor Bagneux Hennepveld


Langs de weg een veld met opvallende 5-vormige bladeren; hennep. Boeren gebruiken het als veevoer en heeft niets met wiet van doen. Bij Clesles de grote verandering; Het Canal de la Haute Seine, die parallel loopt aan de erachter liggende Seine. Deze meandert ongestoord door een natuurlandschap.


Canal de la Haute Seine


Het kanaal wordt alleen gebruikt door vissers, maar zorgt met zijn rijke begroeiing voor een mooi stukje natuur. Een paadje door het hoge gras moet gevolgd worden met prachtige orchissen aan de kant.


Hondskruid of Anacampis pyramidalis

Uit de orchideeënfamilie Orchidaceae. Overblijvende plant op zonnige plekken op kalkrijke schrale grond. Hoogte 30 – 60 cm Bloeit mei – juli. Kegelvormige aar die bestaat uit vele tientallen dicht op een geplaatste purperen bloemen, breed 1,8 mm.


Het is vandaag echt warm geworden, wat vlot merkbaar wordt als horden muggen op het smakelijke hapje storten, dat daar met blote armen en korte broek loopt. Lieve help, het brengt de gemiddelde snelheid behoorlijk omhoog, terwijl handen te kort gekomen worden.


Muggenpad langs het Canal


Het kanaal is 76 km lang, slechts 44 km zijn gebruikt. Het grootste gedeelte hiervan wordt langs gelopen (De andere 32 km staan bekend als kanaal zonder water!). Het diende om Troyes aan te sluiten op de Aube. Werd in 1848 in gebruik genomen met het idee het aan te sluiten op het Canal de Bourgogne en Canal de Marne. Door geldgebrek en concurrentie met het spoor nooit afgebouwd (Nu is het een toeristisch kanaal met gedeeltelijke heropening voor scheepjes).

Al gauw wordt het paadje breder tot een nieuw aangelegde geasfalteerd fietspad (Voie verte). De weg is een soort groene tunnel langs het kanaal. In het stilstaande water gele plompebladen. De lange stukken worden zo nu en dan onderbroken door een gammel buiten-gebruik- sluisje met woning. Aan de rechterzijde de Seine die door een ooibos slingert.


Sluisje Haven van Méry


Langs het dichtgegroeide haventje wordt Méry-sur-Seine ingelopen. Rustig dorpje waar het zaak is de Broeders Marianisten te vinden. Nog niet zo gemakkelijk want een bewoonster kent ze niet.


Méry-sur-Seine

1665 inwoners

Hoogte 82 m


Over de Seine links een groot oud huis waar maar eens achterom gelopen wordt. Een oudere broeder (Bernard) in burgerkleding is bezig dunne rabarber te oogsten. Hij vertelt dat bij regelmatige overstromingen het water tot in de tuin staat. De rabarber staat later op het menu. Een andere broeder vergezelt mij naar een kamertje duidelijk gebruikt door een onlangs overleden medebroeder. Ze zijn nog maar met zijn drieën.

Maar een hartelijke ontvangst. De broeders zijn allemaal met emeritaat en hebben in Afrika gezeten. De tuinbroeder spreekt Duits omdat hij uit het Saarland komt.


Méry-sur-Seine

Goed adres waar ’s avonds sober gegeten wordt. Ze blijken de zusters in Sézanne te kennen, zodat een enveloppe klaar gemaakt wordt, waarbij de vergeten donativo goed gemaakt wordt (ook hier donativo). De route voor morgen is makkelijk langs het Canal zegt Pater Jean-Philippe. Alweer vlot het bed in en goed slapen na 442 (224) km!


tab