27 Mei, Château-Porcien - Bazancourt 22 km

Het dekentje komt goed van pas in de koude nacht. Bij de Bar een ontbijtje en om 7:30 uur op pad. Door het dal van de Aisne, het kanaal van Champagne en vijvers omhoog de vallei uit.

Château-Porcien – Bazancourt 22 km


Het landschap bestaat uit eindeloze tarwevelden, als een groene zee, zover het oog reikt. Langs een asfaltweg gaat het naar Avançon. De bermen staan vol kalkminnende planten waardoor voldoende te zien is. De weg is weinig bereden.


Grote ratelaar of Rhinantus angustifolius

Eenjarige plant uit de bremraapfamilie orobanchaceae. Bloeit van mei tot oktober met lipvormige gele bloemen. Getande bladeren twee aan twee tegenover elkaar. Hoogte 10 – 50 cm. Liefst op zonnige plaatsen in niet te rijke grond. Halfparasiet die nutriënten uit gras of klaver haalt. Na uitbloeien geeft aar rammelend geluid = ratelaar. Lijkt in veel opzichten op zijn neefje “hengel”. Geen bijzondere medische plant


Kanaal van Champagne Groene zee van tarwevelden


Avançon is een wat groter plaatsje en wordt rap doorgestoken voor de volgende eindeloze velden tot Saint-Loup-en-Champagne. Het heet niet voor niets de Plaines de Porcien (vlaktes). Toch is het niet saai. De velden zijn mooi groen. Vogels fluiten en het weer is goed. De lucht is fris en als het ware bezwangerd door het voorjaar. Heel anders dan de kale gele vlakten van La Mancha in Spanje een paar jaar geleden. Loes en de kinderen bellen trouw, van eenzaamheid is geen sprake!


Saint-Loup-en-Champagne


Als er zandbodem doorkomt is het krijtwit, wel vruchtbaar zo te zien. De oude Romeinse heerweg naar Reims liep hier langs. De streek heeft het in beide oorlogen zwaar te verduren gehad waarbij de Duitsers bar huisgehouden hebben. De kerk stamt uit de 11e eeuw maar is beide keren zwaar beschadigd en weer herbouwd.


L’Eglise Saint-Loup Picknickplaatsje voor Pelgrims


Het picknickplaatsje voor Pelgrims nodigt uit. Vooral als even later een bakkertje toetert en een aardig meisje lekkere éclairs verkoopt.


Franse lekkernij; éclair


Verder richting L’Ecaille waarbij de vlakte hetzelfde blijft en een struikenrand het plaatsje aankondigt.Wilde reseda of Reseda lutea

Overblijvende plant uit de resedafamilie Resedaceae. Bloemen in dichte kegelvormige trossen groen/geel. Bloeitijd mei – september. 20 – 60 cm hoog op kalkrijke gronden. Diep ingesneden bladeren. Lekker ruikende plant werd gebruikt in parfumindustrie.

Aftreksels zijn rustgevend.Krijtpaden op de Plaines


Vandaag een klein trajectje, dat zo uitkomt door de overnachtingsmogelijkheid. In L’Ecaille komen Conny en Yvonne oplopen en meteen door omdat ze sneller lopen. Doe het rustig aan, tijd genoeg. Na de volgende heuvel met bos ligt Bazancourt nog een uur lopen verder in het dal. Vol fabrieken zoals suiker, graan en luzerne drogerijen (ruikt van verre naar een soort spinazie)


Bazancourt nog een uur lopen


Aardig plaatsje met een mooie brasserie, die na het biertje de tent voor de rest van de dag sluit. C+Y hebben een Hotel besproken. Volgens het boekje is er een Gemeente Refuge dus op naar het gemeentehuis. Het riviertje de Suippe wordt overgestoken richting gemeentehuis achter de kerk.


De Suippe met wild waterbaan L’église Saint-Rémy


Over tweeën is te vroeg, ze gaan pas om 15:00 uur open. Gelukkig is het weer steeds beter geworden en is het op een bankje in de zon best uit te houden. Stipt 15:00 uur gaat het loket open en is de behandeling door het meisje vriendelijk. Stempel en de sleutel voor de sporthal even verderop. Hier staan uitklapbedden in een grote ruimte met een tafeltje. Van niemand hinder en goede douches. Bij de wasjes in de zon kan niemand bijkomen en nog kosteloos ook.


Bazancourt

2000 inwoners

Hoogte 72 m


Saint-Rémy is een vreemd kerkje uit de 12e eeuw


Later gegeten in Le Moderne (dat er oud uitziet) waar C+Y voor een redelijk prijsje slapen. Geen rood vlees betekent hier een forse maar lekkere omelet. Slapen in een grote sporthal lijkt eenzaam, met de ogen dicht gaat het goed na 301 (83) km!

tab