3 Juni, vrijdag Saint-Léonard-de-Noblat - Limoges, 25 km

De sleutel in de bus en op pad. Het is onwaarschijnlijk maar het is zowaar droog. De weg voert uit het oude stadsgedeelte naar beneden waarbij grote wegen gekruist worden. Langs het steile pad zijn putten overgelopen getekend door sporen van papier en rommel.

 

 

Naar het dal van de Vienne

 

 

Saint-Léonard-de-Noblat - Limoges, 25 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Naar beneden het dal van de rivier de Vienne in. Nog een behoorlijke rivier ook die na 372 km in de Loire uitkomt. Onder de spoorbrug richting de oude brug Pont de Noblat uit 1270 en eeuwenlang de belangrijkste oversteekplaats.

 

 

Spoorbrug over de Vienne

 

Van de oude brug is niet veel te zien omdat de straat en omgeving volop versierd zijn voor een buurtfeest. De stroom in de rivier is behoorlijk wat enkele kilometers voor afleiding zorgt.

 

Veel water

 

Omhoog langs beboste hellingen over een modderig pad naar Chigot. Bewoners weten te vertellen dat het slechte weer van de afgelopen dagen nog niet voorbij is. Nu ja, het is droog en dat is mooi meegenomen.

 

            

☼ Rotsnavelkruid of Umbilicus Rupestris

Behoort tot de familie der Crassulaceae (vetplanten). Komt algemeen voor richting Middellandse zee. De plant is goed eetbaar en groeit vooral op vochtige, rotsachtige, schaduwrijke plaatsen. Het plantje is opvallend onopvallend. Meestal kleiner dan 25 cm maar ook langere exemplaren op gunstige plaatsen zijn mogelijk (zie foto!). Effectief homeopathisch middel tegen tal van kwalen als; puistjes, ontstekingen, orgaanpijnen, plasproblemen, oorpijn, kortom weer een echt Panacee. Opgelost in witte wijn is het effectief en smaakt bovendien goed (Zeer algemeen op de Camino Primitivo, hier op muurtje in Chigot).

 

 

 

Chigot en la Chapelle

 

In Aureil is een zeldzaam café; na 10 km welkom. Lekker aan de koffie als Louis binnenstapt.

 

Route de Compostelle

 

Lekker een dag zonder parka. We nemen het ervan waarbij Leo en Frans langskomen. Zij hebben overnacht in een Hotel waar ze na al de nattigheid aan toe waren. Leo loopt al vanaf Amersfoort. Zijn Duitse vriend Frans loopt een gedeelte en stopt in Limoges.

 

 

Beide Pelgrims op pad

 

De route loopt prettig naar beneden waar in de verte het grote Limoges te zien is. Een gedeelte langs een drukke straat daarna parallel over een soort bospad, waarna opeens de buitenwijken beginnen.

 

  

Juffertje-in-het-groen of Nigella damascene

Eenjarige plant uit ranonkelfamilie Ranunculaceae. Oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en nu overal verwilderd. Hoogte 20 – 45 cm. Sterk gereduceerde bladeren zijn veerdelig. Bloeit juni – augustus met helderblauwe, soms witte bloemen omgeven door krans van 4-delige schutbladeren. Kelkbladen zijn blauw. Vormt na bloeien een 3 cm lange doosvrucht met 7 mm lange uitstekels decoratief en gebruikt in boeketten. Uit de zaadjes wordt nigella olie geperst welke heilzaam is.

 

      

Aanloop Limoges

De autosnelweg naar Toulouse (A20) ligt in een tunnel dat net herkenbaar is waar overheen gelopen wordt. Het laatste stuk loopt naar beneden tot bij de Pont Saint-Étienne de Vienne overgestoken moet worden.

Het heeft alles met Santiago te maken, omdat sinds onheugelijke tijden de route over de brug voert en uitkomt op de Place de Compostelle.

 

 

Pont Saint-Étienne uit 1203

 

In één van de brugpijlers de boodschap dat Pelgrims hierlangs naar Santiago trekken.

 

Inscriptie van la Voie Limousine

 

Een stukje omhoog ligt de Kathedraal Saint-Étienne. Een opmerkelijk gebouw waarvan de start begon 1273 in de Gotische stijl en gefaseerd gereedkwam in 1888.

 

 

Kathedraal Saint-Étienne in Limoges

 

Het plein ervoor is de Place Évêché waar de Refuge ligt. Een aardige non in burger doet open en wijst de slaapkamers op de eerste verdieping. Prima plek voor 15 euro. Leo met Frans en Ger met Corné komen even later binnen zodat het een bijna Nederlandse avond wordt.

In de Kathedraal worden we ontvangen door 2 vrijwilligers van de Voie de Vézelay die ook een stempel geven. De goede mensen zitten hier de gehele middag voor een paar Pelgrims.

 

Vrijwilligers voor de Pelgrims

 

De Kathedraal is een Gotisch gebouw maar met een duidelijk Zuid Franse inslag. De wat vreemde toren is er in 1800 voorgezet.

 

     

 

Het is vrijdagavond met wat meer drukte. Op het leuke pleintje zijn de betere restaurants besproken. De terrasjes doen het voor het eerst in een schraal zonnetje wel goed. Toch is het opvallend dat amper merkbaar is dat we midden in het centrum van een behoorlijke stad zitten.

 

Limoges

Blason met borstbeeld van Saint-Martial, 1e Bisschop in 3e eeuw

Inwoners 138000

Hoogte 209 – 431m

 

Verderop in de straten is niet veel te doen, waarna een Tandori restaurant wordt opgezocht. Weer een misser als blijkt dat het te duur is en bovendien niet best (kip tot 2x onvoldoende verwarmd; smoes magnetron werkt slecht). Pas op bij India restaurants: ze vragen of je brood wil en meer zoals saus. Deze zaken worden dan behoorlijk prijzig doorgerekend. De huiswijn is niet beschikbaar maar ze hebben een alternatieve fles alleen geen liter maar 75 cl (zelfde prijs). Dit soort tricks zijn nog bekend uit de tijd dat in de machinekamer van grote schepen over de wereldzeeën werd gevaren. Louis heeft het wel bekeken om ergens anders heen te gaan.

 

Rue Haute Cité

 

Na eindelijk weer eens een droge dag is het lekker slapen 1034 km vanaf Eijsden en 426 km na Vézelay!


tab