8 Juni, woensdag Sorges - Périgueux, 25 km

Een blauwe hemel zover het oog reikt zorgt voor een goede stemming. Goed weer, een prachtige omgeving en lekker lopen maken het pelgrimeren tot een lust.

 

 

Sorges uit

 

 

Sorges - Périgueux, 25 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Na Sorges een mooie cazelle, uit opgestapelde stenen gefabriceerde schuilhut, typisch voor het causselandschap.

 

Cazelle

 

Uitbundig groene natuurpaden met stokoude muurtjes voeren het land in omzoomd met bloeiende orchissen.

 

      

Stokoude paden

 

Niet goed opletten zorgt voor mislopen. Als de merktekens ophouden, geldt maar één ding; terugkeren tot het laatste teken hoe onlogisch het ook lijkt.

 

   

   Wilde tijm of Thymus serpyllum

Overblijvende kruipende bodembedekker uit de lipbloemige familie Lamiaceae. Kruipende plant met houtachtige stengels en aromatische geur. Bloeit mei – september met schijnaren, die bestaan uit schijnkransen met 3 tot 6 lichtpaarse/roze bloemetjes. Hoogte 10 cm op kalkrijke grond. De plant wordt gebruikt als geneeskrachtige plant en als kruid in de keuken en in likeuren. Deze variant is sterker dan echte tijm.

 

De route voert langs een vreemdsoortig wasplaatsje. In het karstgesteente zakt water snel weg. Ze haalden het uit een put naar boven met een hefboom, zoals dat ook in het middenoosten gebeurt. Het wasplaatsje met geribbeld wasbord is uit een monolith vervaardigd. Ze noemen deze waterputten; Les deux puits a balancier.

 

Les deux puits a balancier

 

Een picknickplekje nodigt uit, waar een paar nieuwe Pelgrims langskomen. Een Nederlandse Fysiotherapeut met Duitse vriend uit de Eifel, waar hij een praktijk heeft.

Ze zijn in Limoges gestart. De meesten lopen een gedeelte.

 

      

Picknick plaatsje

 

Dwars door een groot bos, het Forêt Domaniale de Lanmarie, loopt de route. Dit komt uit bij het boswachtercentrum Maison Forestière de la Sibeaudie. Enkele boswachters staan buiten en wijzen op het kasteel dat verderop verscholen ligt. De omgeving is zo mooi, dat vooral van de natuur genoten wordt.

 

      

Maison Forestière de la Sibeaudie

 

  

    Echte tijm of Thymus vulgaris

Struikachtige vaste plant uit de familie der Lamiaceae. Hoogte 15 – 20 cm met rechtopstaande takjes met langwerpige dunne bladeren. Bloeit mei – juni met lila/roze bloemen in een schijnkrans. Wordt toegevoegd als kruid bij vlees – vis – soep. Zit in elke Provencaalse kruidenmix (De voorgaande wilde tijm is sterker).

 

Een volgende picknickplaats met verschillende bezoekers doet vermoeden dat Périgueux niet al te ver weg meer is. Stopplaatsjes met koffie zijn er niet onderweg.

 

      

La Chaumardie

 

Na La Chaumardie rechts langs de RN een behoorlijk eind steil omhoog totdat links weer de binnenweg gevolgd wordt. Deze komt uit op een drukke RN wat de lange (2,5 km) aanloop naar beneden is richting Périgueux.

 

 

Lange aanloop Périgueux

 

Net voor het centrum komt Louis tegemoet. Hij zoekt een hotelletje in de buurt. We spreken af later nog contact te hebben. Het centrum is druk richting Kathedraal. Gezellige nauwe straatjes vol met winkeltjes en terrasjes.

 

 Binnenstad Périgueux

 

In de buurt van de Kathedraal is de Refuge niet te vinden. Met enige moeite moeten de laatste kilometers afgelegd worden naar de lange Rue Gambetta 83, waar de refuge moet liggen. Dit is de route naar het Station en al behoorlijk ver van het centrum. Met 30000 inwoners maakt de stad de indruk een echt centrum te zijn en doet groter aan.

 

Périgueux

Inwoners 30000

Hoogte 75 – 189 m

 

Bernard en Lien zijn de Franse Hospitaleros van de Voie de Vézelay die een etageflat beheren. Mooi bed en goed eten volgen.

 

Lange Rue Gambetta

 

Op een klein pleintje zijn de gewenste terrasjes met pilsje te krijgen. Even later belt Louis die aan komt lopen. De zin om naar het centrum te gaan is er echt niet meer. Even later komen de Duitsers Frans met Pablo langs op weg naar het station. Ze willen retour naar Limoges. Voor hen zit het erop. Een gezellig gezamenlijk zitten en klinken op de goede afloop tot nu toe. Louis blijft een dag in Périgueux en zal vanaf nu steeds achter mij zitten. Jammer, het is met deze spraakzame Noord-Hollander leuk geweest. We spreken af dat hij later in het jaar thuis bij mij langs komt op doorreis naar Hengelo, waar hij vroeger gewerkt heeft.

Perigueux is een stad die om een langer bezoek vraagt, dat heeft Louis goed begrepen. Het is middeleeuws met oude bijna Romeinse straatjes en monumenten. Het opvallendst is de Kathedraal van Saint-Front (een soort plaatselijke Bonefatius uit de 3e eeuw). Indrukwekkend uitgevoerd in Byzantijnse stijl met zijn vele koepels en ingrijpend gerestaureerd in de 19e eeuw door de architect Paul Abadie. Met de opgedane ervaringen bouwde hij de Sacré Coeur in Parijs. In Zuid-Frankrijk zijn meerdere kerken in deze stijl uitgevoerd zoals in Cahors.

 

Kathedraal van Saint-Front

In de Refuge goed eten met een nieuwe Franse Pelgrim; Jean-Louis Boivin, Bernard en Lien. Hele discussies ontstaan over het gevaar van de Islam in Frankrijk (vooral na de gebeurtenissen in Parijs en Brussel). Desalniettemin slaapt de vermoeide Pelgrim prima na 1162 km vanaf Eijsden en 553 km na Vézelay!

tab