11 Juni, donderdag Saint-Révérien - Prémery, 17 km

Paul is al vroeg bij de refuge. Hij is een gedreven vrijwilliger, die ook de kerk beheert en interessante verhalen heeft. Naast het gemeentehuis wordt in een oud huis een nieuwe refugio ingericht. Nu met 12 bedden (inmiddels gereed). Van elke bezoeker wordt een foto gemaakt voor het archief. We gaan met deze aimabele hospitalero op de foto. Wat ook aardig is dat in een verlaten tuin een prachtige spekkersenboom staat met volrijpe vruchten. Mooi om een bodempje te leggen met dit smakelijke fruit (wel oppassen want ze drijven nogal!).

 

Met Ralf en Paul de hospitalero

 

Vandaag maar 17 km naar Prémery. Dit komt zo uit en is de beste oplossing gezien de overnachtingsmogelijkheden.

 

 

 

Saint-Révérien - Prémery 17 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Buiten de stad wordt rechts afgebogen een oude Romeinse weg op die naar Moussy loopt door bossen en heuvelkammen.

 

     

Oude Romeinse weg

 

Moussy is een klein verlaten dorp en wordt vlot doorgestoken. Voornamelijk wordt over smalle asfaltstraatjes gelopen.

 

  

Voor Moussy smalle asfaltstraatjes

 

Minder leuk is dat even later langs de RN 977 getrokken moet worden. Een niet al te drukke Route National maar toch regelmatig oppassen en links lopen.

 

         

Gewone Agrimonie of Agrimonia eupatoria

Krachtige plant uit de rozenfamilie. Wordt 40 tot 100 cm hoog. Lange slanke aarvormige bloeiwijze. Bloeit van juni tot september, lekker ruikend. De blaadjes zijn gezaagd. Is een belangrijk geneeskrachtig kruid tegen spijsverteringsinfecties en problemen met urinewegen, darm en lever, zelfs tegen diabetes. Goed tegen keelpijn (zangerskruid). Uitwendig tegen ontstekingen, kloven, eczeem en bloedstelpend. Nuttige plant, in Nederland steeds zeldzamer. Vroeger gebruikt tegen de invloed van kwade geesten.

 

5 Km verder het gehucht Boulon waar gelukkig linksaf geslagen wordt het boerenland in.

De route vandaag is duidelijk niet de leukste wel wordt het steeds warmer.

 

   

               Langs de RN 977                                            Waterput bij Vilaine

 

Ralf komt oplopen voor de laatste kilometers naar Prémery. De Nièvre wordt overgestoken die hier maar een modderig beekje is.

 

   

Over de Nièvre

 

De smalle asfaltweg komt uit op een grotere, waarna nog een lange aanloop naar het stadje volgt.

 

      

  Citroengele honingklaver of Akkerhoningklaver of Melilotus officinalis

Tweejarige plant uit de vlinderbloemfamilie Leguminosae. Komt vooral voor in Zuid- Europa. Slanke onbehaarde plant langs wegen en bouwland. Hoogte 30 – 150 cm. Bloeit juni – oktober met trossen van > 5 cm. De bladen zijn 3-tallig. De plant en peulen zijn eetbaar en wordt medicinaal gebruikt voor de bloedsomloop en als algemeen tonicum.

 

Aan de linkerzijde het eerste terrasje van een leuk restaurantje waar meteen maar gebruik van wordt gemaakt.

 

Aanloop Prémery

 

Het is 13:00 uur dus tijd genoeg. We hebben gebeld voor de overnachting die op een Camping geregeld zou zijn. In het torentje van het oude bisschoppelijke kasteel zit het toeristenbureau die ons naar de camping verwijst.

 

Prémery

Inwoners 2000

230 m hoogte

 

We lopen een heel eind om over de RN, terwijl er een binnendoorweggetje moet zijn. Het bureau op de Camping is inmiddels gesloten tot 16:00 uur wat uren wachten zou betekenen. Gelukkig zijn er Nederlandse campinggasten die wijzen op een caravan speciaal voor Pelgrims. Het is er bloedheet maar met 2 bedden waar geïnstalleerd wordt. Na een douche en de wasjes voelt het al weer heel anders. De camping ligt aardig bij een Plan d’Eau, een stuwmeertje van de Nièvre nog bekend van eerdere bezoeken op doorreis met caravan in het verleden.

 

      

                  Caravan voor Pelgrims                                                              Plan d’Eau                  

 

De binnendoorroute de stad in is nu ook duidelijk en loopt langs het bisschoppelijk kasteel, dat tot de Franse revolutie van de kerk was.

 

        

Het bisschoppelijk kasteel met poort uit de 14e eeuw

 

’s Avonds wordt in hetzelfde restaurantje een heerlijk dagmenu gegeten. Drukbezocht terras ook door buitenlanders die in de buurt hun woning hebben. Een Nederlands echtpaar komt uit Noord-Holland en vertellen met een dag rijden hier te zijn. Wel moet de tuin onderhouden worden. Zo makkelijk is een 2e huisje toch ook nog niet. Een Engelse vertrekt daarom maar weer. Deze vaste klanten krijgen hetzelfde dagmenu, maar duidelijk rijker. Ze zijn goede maatjes met de kastelein, een uitbundig maar plezierig type.

 

Terug naar de caravan voor een rustige nacht na 681 km vanaf Eijsden en 73 km vanaf Vézelay!


tab