28 Mei, zaterdag La Châtre - Cluis, 27 km

In de nanacht zijn harde regenbuien te horen. Hier slaap je goed bij maar doet het ergste vrezen. Vroeg op pad het centrum uit wordt het steeds dreigender tot aan de buitenrand een donderend onweer losbarst. Regen in doucheformaat en geen afdakje te bekennen. Dan maar zo goed en kwaad onder een boompje schuilen ondanks de flitsen.

Hard en gelukkig niet al te lang. De parka zorgt ervoor toch nog droog te blijven.

 

 

La Châtre - Cluis, 27 km

(De kaartjes zijn van Fernwege.de)

 

Het is nog oppassen ook omdat 2 varianten naar Neuvy voeren. De variant over Sarsay spreekt het meest aan gezien de eerdere ervaring op de fietsroute enkele jaren geleden. Ook deze route is goed aangegeven.

 

Weggetrokken onweer

 

Sarzay is 2 uur lopen en schemert onverwacht door de bomen. Prachtig middeleeuws kasteel. Een schilderachtig overblijfsel uit de middeleeuwen. Het heeft de 100 jarige oorlog met de Engelsen, godsdienstoorlogen en revolutie overleefd.

 

 

 

Sprookjesburcht Sarzay

 

Het is opgericht vanaf 1348 om de Engelsen te weerstaan. De familie Barbançois werd zelfs voor getoonde moed voor Frankrijk tot Marquis verheven. Vroeger moeten er 38 torens met 3 bruggen hebben gestaan. Wat nu te zien is zijn vooral de massieve Donjon met 4 torens en een kapeltorentje van de binnenste muur. De boerderij links is uit de 18e eeuw. Het kasteel wordt vaak gebruikt als decor voor ridderfilms.

Wat ook zeer aanspreekt is het cafeetje dat op de zaterdagmorgen open is. Klussers drinken koffie en vragen goedgemutst waar het heengaat. Op het terrasje is het weer goed met leuke gesprekken. Aan de andere zijde is het zoeken naar het vervolg van de route. Kan bijna niet genoeg krijgen van het kasteel dat aan alle zijden erop gezet wordt.

 

 

 

Een Donjon was de centrale woonruimte en het best te verdedigen gedeelte, waar later met alle toevoegingen, kastelen en burchten uit zijn ontstaan.

Het is op deze zaterdagmorgen bijna uitgestorven. Bij de boerderij heeft men een soort slordig openluchtmuseum van oude boerengereedschappen gemaakt. Het zal zomers wel druk zijn.

 

 

Donjon met kapeltorentje

 

In de boerderij kan in een Chambres d’Hôtes overnacht worden tegen 35 Euro, wat voor zo’n toplocatie niet te veel lijkt.

 

Voor de ingang van het kasteel een bord met aanwijzing voor de route de Compostelle. Het staat zo aangegeven dat het pad wordt ingelopen. Mooie route met graspaden maar helaas verkeerd.

 

         

☼    Oosterse Morgenster of Tragopogon pratensis subs orientalis

Vaste plant uit de composietenfamilie Asteraceae. Wordt 20 – 90 cm hoog op een penwortel. Kale rechtopstaande stengels. Bloem felgeel tot 5 cm doorsnede. Bloeit mei – juli alleen ’s ochtends. Groeit op kalkhoudende grond (In Nederland zeldzaam langs dijkhellingen).

 

     

Het pad bij het bord; fout! Rechtsaf de weg volgen.

 

Wel een rustige route, reeën springen over de paden. Uiteindelijk wordt uitgekomen op de doorgaande Route National naar Neuvy-Saint-Sépulchre. Niet zo leuk met het op de zaterdag gelukkig niet al te drukke maar voortrazende verkeer. In een gehucht wordt gevraagd of dit de doorgaande route is wat klopt. Er zit niets anders op dan stevig door te lopen.

 

     

Verkeerde route tot binnendoorweg naar Cluis

 

5 Kilometer voor Neuvy loopt een kleine asfaltweg naar Cluis. Dit snijdt de hoek mooi af en compenseert het omlopen.

 

         

☼    Salomonszegel of Polyganatum

Giftige plant uit de aspergefamilie Asparagaceae. Hoogte 30 – 60 cm overhangend. Langwerpige elliptische bladeren in 2 rijen. Bloeit mei – juni met hangende 2- slachtige witte bloemen met groen puntje. Vrouwelijke tot 15 mm en mannelijk tot 20 mm lang.

Half augustus worden dit zoete zwarte bessen; zeer giftig! Wordt medicinaal gebruikt tegen zweren.

 

Enkele uren over een bijna kaarsrechte weg met een dal voor Cluis. Mooie bloemen langs de kant dat wel. Jammer is dat Neuvy-Saint-Sépulchre gemist worden met zijn ronde Heilig Grafkerk en prachtige ruïne; de Forteresse de Cluis-Dessous bij de aanloop naar Cluis. Hierna toch de foto’s uit 2011 (Deze worden nader beschreven bij het verslag van de fietspelgrimage op dag 10).

 

                    

                                    Heilig grafkerk Saint-Sépulchre                    Koepel met 11 onderpilaren     

 

Ruïne Forteresse de Cluis-Dessous

 

Cluis blijkt een aardig plaatsje te zijn met nog enige commercie. Een cafeetje heeft stoeltjes op de stoep staan bezet met druk pratende jongelui en lijkt aantrekkelijk. Het tapbiertje dat besteld wordt gaat niet lukken. Meestal wordt een “Kro” besteld, dat is een tap van Kroonenbourg die tegen dorst perfect voldoet en duurdere biertjes voorkomt. De eigenaar blijkt een Welshman te zijn die zijn eigen Blond bier maakt. Dan maar proberen en tot verbazing vaststellen dat het heerlijk fris, helder en smakelijk naar binnen gaat. Ook nog tegen de on-Franse prijs van 2,20 Euro per glas.

 

 

Cluis

 

De refuge opent pas om 16:00 uur dus nog enige tijd. Een fietserpelgrim stopt en gaat erbij zitten. Onmiskenbaar een Nederlander. Het is John een net gepensioneerde Internist uit Nijmegen met mooie verhalen. Als we het over de onvermijdelijke 4-Daagse hebben (ditmaal de 100e) zegt hij te komen kijken als hij weer thuis is.

Woensdagavond de 2e dag van de 4-Daagse wordt op het terras van Sint Anneke aan de Sint Annastraat in Nijmegen bijgekomen. John stapt het terras op en het kwartje valt.  Hij heeft Santiago gehaald, maar door de vele regens wat stukken overgeslagen met de trein. Dit haalde niet veel uit omdat het verderop na Brive-la-Gaillarde net zo slecht weer was (Lijkt wel Isphahan). Hij moest om 19:00 uur ergens heen, maar toen zijn vrouw erbij kwam werd het al gauw 20:00 uur met leuke gesprekken en bitterballen. Santiago schept een geweldige band!

 

Église Saint-Paxent uit de 12e eeuw

 

De Blonde biertjes smaken prima als een volgend onweer zich aandient. Geweldige slagregens trekken over. Zo goed als het kan proberen we het opspattende water te vermijden. John vertrekt naar een wat vreemd Homostel bij wie hij een Chambre d’Hôtes geboekt heeft. Eén van de eigenaren is een professor die een perfect maal maakt. Onverwachte belevenissen in een onaanzienlijk plaatsje!

 

Cluis

Inwoners 1000

Hoogte 188 – 340 m

 

De Refuge is open waar inmiddels ook C+O gearriveerd zijn. Deze wordt beheerd door vrijwilligers van de Voie de Vézelay naast de kerk.

Voor het avondeten is maar een keus: een Engelse tearoom. De eigenaren hebben ook fish en chips, maar ben zo eigenwijs rijst met kip te bestellen. Goeie hemel, compleet zoet (verschrikkelijk). De Engelse keuken staat niet hoog aangeschreven en dat wordt weer eens bewezen. Het enthousiasme van de eigenaar (compleet met tattoes) vergoedt veel.

 

Engelse tearoom met Claudine en Oliver

 

De Welsh pub is gesloten, maar net tegenover de kerk is een café met veel bedrijvigheid. Ook gezellig, maar met de mededeling dat het de laatste avond is. De eigenaar is 65 en wil stoppen. Triest dat de commerce in de dorpen zo snel verdwijnt en het beetje dat er is voornamelijk door buitenlanders wordt gedreven. Overigens; ondanks de laatste avond wordt niets voor niets gedaan! Lekker slapen 888 km vanaf Eijsden en 280 km na Vézelay!


tab