Reisverslag Camino de San Salvador

De 2e Pelgrimsroute in het oude Spanje vanaf León naar Oviedo

(Hierna verder over de Camino Primitivo naar Santiago)


Vanaf León door het gebergte van la Cordillera Cantábrica met hoogtes tot 1600 m naar Oviedo, ca. 130 km

(Van Oviedo kan de route naar Santiago vervolgd worden via de Camino Primitivo of de Camino del Norte, zoals eerder omschreven)


Een verslag van deze route gelopen van 6 tot 12 september 2015

 

klik op een dag om het reisverslag te openen:

datum van naar afstand totaal
4+5 september 2015 Aanreis León

6 september 2015 León La Robla 27 27
7 september 2015 La Robla Poladura de la Tercia 26 53
8 september 2015 Poladura de la Tercia Pajares 15 68
9 september 2015 Pajares Herías 16 84
10 september 2015 Herías Mieres del Camin 25 109
11 september 2015 Mieres del Camin Oviedo 18 127
12+13 september 2015 TerugreisCruz de San Salvador


Elke dag is de route te volgen via vele regelmatig genomen foto’s, routekaartje met hoogteprofiel, wetenswaardigheden en voor zover mogelijk aan het einde van de zomer; minimaal een veldbloem!

Kolfvormige bessen van de Gevlekte Aronskelk


Inleiding

De Camino San Salvador is in ere hersteld en sinds 2008 prima bewegwijzerd. Albergues werden geopend in dorpen en steden. De route voert naar de Catedral San Salvador in Oviedo, waar de belangrijkste relieken waren veiliggesteld na de Conquista door de Muzelmannen in 711. Deze relieken, die voor Middeleeuwse Pelgrims van grote waarde waren, zijn opgesteld in de Cámara Santa en te bezoeken.


Het belang van de route blijkt uit de volgende spreuk!

Quien va al Santiago, y no a San Salvador, Sirve al criado, y olvida al Señor

Wie naar Santiago gaat en niet naar El Salvador (De Verlosser), eert de dienaar en vergeet de Heer


Kaartje van Asturias


Caminos de Santiago

De roze tussen León en Oviedo is de Camino San Salvador


Het is een weinig belopen, rustige, mooie route dwars door het gebergte. Als je in León wil starten kun je per bus of trein prima aanreizen (vliegen naar Bilbao, Santander, Madrid, A Coruña of Santiago en verder per bus of trein). Zelf ben ik per auto aangereden vanaf Roncesvalles na een 2-weekse Hospitalero periode. De auto kan veilig en kosteloos gestald worden bij een Hotel waar 6 dagen later weer vertrokken kan worden voor de thuisreis. Ideaal als slechts ca. 10 dagen beschikbaar zijn.

De route is een echte bergroute en vergt dus wel enige conditie en goede uitrusting (vooral schoenen met profiel). Prachtige vergezichten zijn de beloning. Hou er rekening mee dat in voor- en najaar sneeuw kan liggen, terwijl mist met bijbehorende problemen mogelijk is. De route kan dan zwaar en misschien zelfs gevaarlijk worden. Alternatieve routes om de hoge stukken te omlopen zijn mogelijk. De beste tijd om te gaan is hoog zomer en september, omdat de temperatuur goed is en de kans op regen/sneeuw het kleinst. Goed plannen per dagtraject is noodzakelijk. Op sommige stukken is lang niets te krijgen, daarom moet voor noodvoorraden gezorgd worden. Water is geen probleem, omdat overal bronnetjes met helder water aanwezig zijn. De route wordt perfect aangegeven, zodat mislopen zeker niet nodig is.

Credential San Salvador van Hejo


In Oviedo wordt in de Albergue of Catedral een Salvadorana uitgereikt op vertoon van het Credential (wel naar vragen!).Reisgidsen

Op dit moment is niet veel beschikbaar. Er is een Spaanstalig boekje verkrijgbaar: Guia del Camino del Salvador 2015, die ook Engelstalig is te verkrijgen: Guia Ingles del Camino del Savador. Deze kan besteld worden bij de “Asociación Camino de Santiago Ruta San Salvador” (Via Google op de site te vinden).


 

Terwijl op de Spaanse sites van Gronze en Eroski Consumer beschrijvingen en dagtrajecten te vinden zijn. Een leuk boekje is de Duitstalige Pilgerführer “Camino de San Salvador” van Andrea Lichmann. Zij heeft dit zelf uitgegeven en kan besteld worden (11,90 Euro) via haar site: andrea-ilchmann2.jimdo.com. Een vermakelijk boekje met praktische beschrijving die bovendien als ringbandje makkelijk in je broekzak past.Reken maar op 130 km!


Zelf heb ik grotendeels met een uitdraai van Eroski op de dagtrajecten gelopen. Mijn Duitse wandelmaat Hejo had het bovenstaande boekje van Andrea Lichmann.


Tip: Plan een rustdag in León waar veel te zien is en goed voor de acclimatisatie!Tijd nu om met de route te starten!

Klik hier om het reisverslag te lezen!