Reisverslag Camino Mozárabe

De route van de Christenen tijdens de Moorse overheersing naar Santiago de Compostela vanaf Málaga naar MéridaVanaf Málaga door de olijvenplantages via Córdoba naar Mérida, ca. 490 km.

(Vanaf Mérida loopt de route verder naar Santiago; zie verslag Via de la Plata) Een verslag van deze speciale route, gelopen van 22 april tot 14 mei 2014.

 

Klik op een regel om over een reisdag te lezen:

datum:
van:
naar:
afstand:
totaal:
Deel 1        
Deel 2        Elke dag is de route te volgen via vele regelmatig genomen foto’s, routekaartje met hoogteprofiel, wetenswaardigheden en, dankzij het groene voorjaar, minimaal een veldbloem!


Flor de la Jara

Mooiste zonneroosje en symbool van de route


Inleiding

De Camino Mozárabe is één van de minder belopen routes en de Camino die de Christenen tijdens de Moorse overheersing liepen naar Santiago. Gestart werd in Málaga, Almería, Granada of Jaén. Gezien de goede vliegverbinding met Málaga was voor mij dit het ideale startpunt.

Camino Mozárabe vanaf Málaga 490 km

 

Hoogteprofiel Málaga – Baena


Voor Pelgrims die rust zoeken is dit de ideale route met het dringende advies dit wel in het voor- of najaar te doen, gezien de ongelooflijk hete zomers wat wandelen na 12:00 uur fysiek praktisch onmogelijk maakt. De route is behoorlijk bergachtig en vergt de nodige inspanning, maar werkelijk prachtig met goede bewegwijzering en voorzieningen. In de meeste plaatsjes ligt een Refugio en anders is wel een goedkoop (max. 25 Euro, meestal minder!) hotelletje te vinden. Hou rekening dat vooral in de binnenlanden alleen Spaans wordt gesproken, maar men is zeer behulpzaam zodat het altijd lukken moet.

Caminos de Santiago

De Mozárabe (donkergroen) sluit in Mérida aan op de Via de la PlataReisgidsen

Er zijn weinig gidsen van deze route. Natuurlijk een Spaanse, verder heeft “Outdoor” een Duitstalig boekje van Granada naar Mérida, Band 227. Dit zijn mijn favoriete boekjes die prima in de broekzak passen. Nadeel in dit geval: start pas in Granada en uit 2008, een tikje verouderd. Voor dit boekje is wel enige kennis van de Duitse taal noodzakelijk. Ik heb het boekje aangeschaft bij Pied à Terre op de Overtoom in Amsterdam.


Vanaf Baena kan dit boekje gebruikt worden, maar vanaf Málaga naar Baena is ook nog 156 km en is niets beschikbaar. Uitkomst brengt de Spaanse site WWW.caminomozarabedemalaga.com waar in 16 etappes (tramos) de route uit te printen is. Wel een pakje papier maar goed bruikbaar. In Spaans maar ook Engels wordt de dagroute beschreven met paden, kaartjes van steden en hoogteprofiel. Bovendien worden overnachtingplaatsen, bars en restaurants aangegeven.


Naar Baena 7 etappes totaal 156 km, hierna over op de beschrijving in het Duitse Outdoorboekje


 


Na al dit voorbereiden nu tijd om te starten!Klik om het reisverslag te lezen!